Chinese instantmuur op de Dam wekt verbazing

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MARJON BOLWIJN

AMSTERDAM - Wie is de baas op de Dam in Amsterdam: China of Nederland? Dat vraagt Amnesty International zich af na een incident zaterdagnamiddag voor de deur van het Koninklijk Paleis.

Vlak voor aankomst van de Chinese president Xi Jinping bij het Paleis op de Dam toverden Chinese beveiligers ineens drie manshoge grijze schermen tevoorschijn. Zij plaatsten die voor de ingang van het paleis, waardoor de tientallen demonstranten op zo'n 130 meter afstand tegenover het gebouw aan het zicht van de president werden onttrokken. Spandoeken waarop werd gepleit voor de vrijlating van mensenrechtenactivisten en een ontmoeting met de Dalai Lama kreeg Xi zo niet te zien.

De grijze doeken kwamen volgens de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan uit de kofferbak van een auto. Het was een uitklapbaar systeem van de Chinese beveiligers. Van der Laan werd 'op het laatste moment overvallen' door wat hij noemt 'de zelfwerkzaamheid van de Chinezen'. Hij vond de maatregel van de Chinezen 'niet zo gepast' maar kon het niet verbieden. Ingrijpen was daarom niet aan de orde.

Ook minister Timmermans van Buitenlandse Zaken zei verrast te zijn, maar volgens hem was de Chinese maatregel niet in strijd 'met welke regel dan ook in Nederland'.

Het is bekend dat China geen inmenging duldt in 'interne aangelegenheden'. Maar dat zij de gelegenheid krijgt die politiek ook op Nederlands grondgebied in praktijk te brengen, vindt Amnesty International 'opmerkelijk'.

Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) gaat minister Opstelten van Binnenlandse Zaken vandaag om opheldering vragen. Het lijkt haar 'onwaarschijnlijk' dat de Nederlandse overheid van niets wist omdat de beveiliging van een buitenlandse president 'tot op de millimeter' is voorbereid. Als de Chinese schermen inderdaad als een complete verrassing kwamen dan heeft Nederland een veiligheidsprobleem, zegt ze. 'Is de veiligheid gewaarborgd als er ineens forse objecten uit een achterbak van een auto tevoorschijn komen?'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden