Chinese horeca onder druk door gebrek aan koks

Honderden Aziatische restaurants dreigen in de problemen te komen vanwege een tekort aan koks. Door veranderde wetgeving is het bijna onmogelijk geworden om Aziatische koks naar Nederland te halen.

Een Chinese kok maakt verse bami.Beeld anp

Uitkeringsinstantie UWV wil dat werkloze Nederlanders aan de slag gaan bij de restaurants, maar dit blijkt tot dusver geen succes. D66 diende gisteravond in de Tweede Kamer een motie in waarin minister Asscher van Sociale Zaken wordt verzocht in overleg te treden met Aziatische restaurants.

Dit jaar moeten tussen de 800 en 1000 koks uit landen als China, Indonesië en Thailand terug naar hun land van herkomst, schat branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland. De koks werkten de afgelopen jaren in Nederland met een tewerkstellingsvergunning die dit jaar verloopt. De organisatie schat dat mogelijk 1.000 van de 2.500 Aziatische restaurants - 40 procent - in de problemen komen, waarvan 500 in 'acute problemen.'

Elk jaar nieuwe vergunning
Door een wijziging van de Wet arbeid vreemdelingen, die per 1 januari is ingegaan, moeten werkgevers elk jaar een nieuwe vergunning aanvragen voor personeel van buiten Europa. Tot vorig jaar werden die vergunningen voor drie jaar afgegeven. Uitkeringsinstantie UWV, die de vergunningen goedkeurt, is sinds 2012 bovendien steeds minder ruimhartig in de verstrekking van deze papieren.

'Pas als in Nederland en Europa niemand anders dit werk kan doen, heeft het zin iemand van buiten Europa hierheen te halen', zegt Liesbeth van Amersfoort van het UWV. Door de groeiende werkloosheid zijn er volgens de instantie steeds meer werkloze koks. 'Op dit moment hebben we zo'n duizend koks die voldoende opleiding of ervaring hebben om aan de slag te gaan in een Aziatisch restaurant.'

Volgens Frank Chan van de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers zijn deze koks niet geschikt. 'Er bestaat in Nederland geen opleiding tot Chinese kok. Daarom halen wij onze koks uit China.' Het UWV heeft door een extern bureau laten uitzoeken dat een getrainde kok in drie tot twaalf maanden op het niveau van een Chinese 'frituurchef' kan komen. Die tijd moeten de ondernemers er zelf maar in steken, vindt de uitkeringsinstantie. Tot nog toe hebben zo'n dertig Nederlandse koks werk gevonden in een Aziatische keuken.

Gespecialiseerde koks nodig
Volgens een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland onderschat het UWV het niveau van de Aziatische keuken. 'Het Okura Hotel in Amsterdam heeft een Japans restaurant met een Michelinster, daar heb je gespecialiseerde Japanse koks voor nodig.'

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg diende woensdagavond een motie in waarin hij minister Asscher verzoekt afspraken te maken met de sector om tot een oplossing te komen. De minister liet eerder weten met Aziatische horeca in gesprek te gaan, maar wanneer is nog niet duidelijk.

Dit jaar moeten tussen de 800 en 1000 koks uit landen als China, Indonesië en Thailand terug naar hun land van herkomst, schat branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden