Chinese gastheren karig met cadeaus op tafeltennisfeest

De Europese tafeltennissers hebben de afgelopen twee weken in Tianjin het gevoel gekregen de onwelkome gast te zijn geweest op een Chinees feestje....

BART JUNGMANN

Van onze verslaggever

Bart Jungmann

TIANJIN

Van alle vijf finales op het 43ste individuele wereldkampioenschap pingpong stond één keer een niet-Chinees koppel achter de tafel: in het mannendubbel. Dat waren de Kroaat Primorac en de Witrus Samsonov, het enig werkelijke talent in Europa. Ze verloren, uiteraard.

China legde, inclusief de landenfinales, zeven maal beslag op een gouden medaille. Sinds Rong Guotuan in 1959 als eerste Chinees goud won, is China in de helft van alle WK-finales aan de winnende hand geweest.

Toch is het alweer veertien jaar geleden dat er zo'n enorme klap werd toegediend. Met name in het mannentafeltennis waren de verhoudingen drastisch gewijzigd in de afgelopen jaren.

Op de vlak voor het WK gepubliceerde wereldranglijst waren bij de tien tafeltennissers slechts drie Chinese namen. Het WK in Tianjin lijkt een nieuw tijdperk in te luiden.

Naar wat er afgelopen jaar in het Chinese tafeltenniskamp allemaal is gebeurd, kun je alleen maar gissen. Misschien is pingpong de negatieve associatie met Mao Zedong kwijt geraakt en is het weer de nationale sport van weleer.

Misschien ook was na de dopingperikelen bij de Asian Games de behoefte onbedwingbaar aan successen in een nog dopingvrije sport als tafeltennis. Misschien vond China het gewoon de hoogste tijd om in eigen huis 'zijn' sport terug te winnen.

Bij de vrouwen viel er in dat opzicht alleen maar te consolideren en dat verliep volgens het verwachte scenario. Deng Yaping en Qiao Hong, die samen China het eerste goud in het landen-WK bezorgden, stonden nu tegenover elkaar in de finale. Het hoge niveau met adembenemende rally's moet de rest van de wereld te denken hebben gegeven.

De 22-jarige Deng, door Bettine Vriesekoop omschreven als symbool voor de wreedheid van het Chinese tafeltennis, bleef in haar enkelspelen het hele toernooi ongeslagen. In haar laatste partij kon de boos kijkende Deng pas na vijf games haar vuist ballen.

Bij de mannen stonden twee tieners in de finale. De geroutineerde Wang Tao en Ma Wenge hadden volgens coach Cai hun kruit al verschoten in het landentoernooi. Maar zijn nieuwe talenten bleken onverwacht snel rijp. De achttienjarige Liu Guoliang ruimde namens zijn land de Zweedse favoriet Jan Ove Waldner uit de weg.

Met zijn revolutionaire penhoudergreep leek hij meteen door te stoten naar de top. Zijn woedende aanvalsspel dwong de één jaar oudere Kong Linghui in de eerste games in het defensief.

Maar Kong, die vorig jaar wereldkampioen werd bij de jeugd, speelde in het tweede deel van de wedstrijd bijna foutloos. Liu werd er moedeloos van en liet de laatste game lopen: 21-10.

Net als bij de vrouwen stonden er bij de mannen vier Chinezen in de halve finale. Kong had daarin gewonnen van de eerder zo indrukwekkende Ding Song, terwijl Liu onverwacht op Wang Tao was gestuit. Wang was als verliezend kwartfinalist zover gekomen omdat zijn Koreaanse tegenstander Kim Taek-soo was gediskwalificeerd.

Kim had zijn batje met een verboden lijm van een nieuw rubber voorzien. Achteraf zei Kim dat hij een vergissing had gemaakt. De jury wilde dat best geloven, maar hield vast aan de reglementen.

Daarmee was voor de Chinezen meteen de laatste spelbreker geliquideerd en waren er bovendien vier handen beschikbaar om de Chinese vlag in volle glorie aan de arena van Tianjin te tonen.

Zie ook pag 19

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden