Chinese eigenaar ADO betaalt alsnog 2,5 miljoen, club uit acute financiële nood

ADO Den Haag is voor dit seizoen financieel gered. De club uit de eredivisie heeft vrijdag de resterende 2 miljoen euro gekregen van United Vansen, het bedrijf van de Chinese eigenaar Wang Hui. Het Chinese bedrijf heeft daarmee voldaan aan het oordeel van de rechter die eerder deze maand bepaalde dat het een toegezegd bedrag van 2,5 miljoen euro moest overmaken aan de Haagse club.

Hui Wang, eigenaar van ADO Den Haag Beeld anp
Hui Wang, eigenaar van ADO Den HaagBeeld anp

Begin deze maand bepaalde de rechtbank van Den Haag dat Wang de voetbalclub bijna 2,5 miljoen euro moet overmaken. Voor de tweede keer in korte tijd haalde ADO Den Haag daarmee zijn gelijk in de rechtszaal. Nadat clubeigenaar Wang Hui eerder al was geschorst als voorzitter van de raad van commissarissen en zijn aandelen kwijtraakte.

Het conflict tussen ADO en Wang duurt nu al zo'n al tweeënhalf jaar. Het is vooral toe te schrijven aan het onbegrip over elkaars culturen. Zo leek de voetbalclub geen idee te hebben hoe zakendoen werkt in China, waar contracten onder alle omstandigheden kunnen worden herschreven en er net zo makkelijk een streep door een afspraak gaat als er iets dringends tussenkomt. Ook een aandeelhoudersvergadering in Den Haag, als de toekomst van de club op het spel staat.

ADO Den Haag versus Wang: wat zijn de lessen?

Het bedrag bij hem innen in China wordt lastig, terwijl voetbalbond KNVB voor 1 februari een sluitende begroting van de eredivisionist eist. Wat valt er te leren van het debacle-Wang?

Andersom heeft ook Wang zich vergist in de achtergronden van Nederland en de club die hij kocht, erkende hij begin vorig jaar in een gesprek met de Volkskrant. Zo dacht hij dat Nederlanders, net als Spanjaarden en Italianen, eerst uren met elkaar kletsen, eten en drinken en dan pas tot zaken overgaan. Niet dus. 'Nederlanders zijn ernstiger. Een mondelinge toezegging geldt als serieuze, bindende overeenkomst. Daar heb ik me op verkeken.'

Het geld is bedoeld om salarissen te betalen en ADO te helpen op de transfermarkt. Met de 2,5 miljoen euro kan ADO Den Haag acute gaten dichten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden