Chinese bouten zijn weer welkom

Verliezer: De Europese Unie


Waarom? De Wereldhandelsorganisatie (WTO) verklaart de antidumpingsregels van de EU voor de import van Chinese schroeven, bouten en moeren discriminerend en niet in overeenstemming met de regels van de WTO.


Ja, dat kleine schroefje dat u morgen in de boekenkast draait, is gemaakt door de vlugge handjes in Noord-China en over de zeven zeeën naar Rotterdam vervoerd.


Dat vond de EU ook. Dus die legde een jaar geleden een importheffing van 85 procent op schroeven, bouten en moeren uit China. Dan zouden we de boel in huis gewoon weer met Europese schroefjes en boutjes kunnen vastzetten.


De import van Chinese schroeven en bouten daalde van 1,4 miljard in 2007 naar 550 miljoen vorig jaar. Dus meer dan gehalveerd.


Noem het zo. Het argument was dat China schroeven, bouten en moeren onder de kostprijs aanbood, omdat ze gefabriceerd waren door staatsbedrijven die in EU-ogen per definitie met overheidssubsidie werken. De WTO noemt dit een kulargument en stelt dat de Chinezen op eerlijke wijze schroeven, bouten en moeren maken die ondanks de transportkosten goedkoper zijn dan de Europese.


Nee, het gaat om veel meer. Sinds China in 2001 lid is geworden van de WTO zijn er wereldwijd 445 antidumpingsmaatregelen tegen China uitgevaardigd. Dat is meer dan een kwart van alle antidumpingsmaatregelen van de WTO. Tegelijkertijd met de heffing van 85 procent op Chinese schroeven werd bijvoorbeeld ook een heffing van 50 procent op Chinese kaarsen gelegd, zodat wij met Kerst de kaarsen van de lokale abdij zouden blijven branden. De Chinezen hebben er inmiddels hun buik vol van.


Ze zijn gek. Dan schieten ze zichzelf in de voet. Nee, China heeft de beste juristen op het gebied van handelsgeschillen in dienst genomen. Die vechten nu al die antidumpingsheffingen aan.


Deze week werden de door de VS opgelegde antidumpingsheffingen aangevochten op Chinese stalen pijpen, banden en kledingzakken. De uitspraak in de moerenkwestie moet de eerste worden van een lange reeks. Voor de EU wordt het in de toekomst een stuk moeilijker antidumpingsheffingen uit te vaardigen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden