Chinese autofabriek schiet Saab te hulp

Saab is voorlopig gered, met hulp van de Chinezen. Hawtai Motor Group wordt grootaandeelhouder van Spyker en investeert 120 miljoen euro in het bedrijf. Vladimir Antonov, de Rus die zo graag wil, zit zich ondertussen aan de zijlijn te verbijten.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER YVONNE HOFS

AMSTERDAM - Victor Muller maakte het nieuws dinsdag zelf bekend. Na vele maanden van stormachtige berichten kon de 51-jarige Nederlander eindelijk eens een vrolijk praatje houden. Hij genoot er hoorbaar van, tijdens de telefonische persconferentie vanuit Peking.

Het buiten China volkomen onbekende Hawtai koopt voor 120 miljoen euro Spyker-aandelen. Volgens Spyker is dat een belang van 29,9 procent. De Chinezen verstrekken Saab daarnaast ook een lening van 30 miljoen euro. Tenaci Capital, dat Spyker 64,5 miljoen euro heeft geleend, zal bovendien 42 miljoen euro daarvan omzetten in aandelen.

Muller gaf gisteren te kennen dat hij zijn belang zal uitbreiden naar 29,9 procent. De derde belangrijke eigenaar moet Vladimir Antonov worden. Deze streeft volgens Muller naar een belang van maximaal 29,9 procent in Saab. Voor de overige aandeelhouders schiet er dan nog maar 10,3 procent over. 29,9 procent is het maximale belang dat een aandeelhouder zonder verdere verplichtingen mag bezitten.

Het is duidelijk niet de bedoeling dat Spyker één eigenaar krijgt. De deelname van Hawtai in Saab is dus niet te vergelijken met de overname van Volvo door het Chinese Geely.

Mullers 'goede vriend' Vladimir Antonov staat ondertussen nog steeds buitenspel. De Spyker-topman haalde gisteren fel uit naar de Europese Investeringsbank (EIB), omdat die Antonovs aandeelhouderschap blokkeert.

Muller liet doorschemeren dat Spyker misschien van de beurs gehaald wordt, als het gedroomde aandeelhouderstriumviraat - Hawtai, Muller, Antonov - eenmaal een feit is.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden