Chinese ama's na rel weg uit Vught

Zestien minderjarige asielzoekers (ama's) uit China zijn van de ama-campus in Vught overgeplaatst naar asielcentrum Crailo, nadat zij een vechtpartij hadden veroorzaakt....

Van onze verslaggever

Sinds het aanvankelijk strenge regime op de ama-campussen deze zomer werd versoepeld, was het relatief rustig in Vught, waar nu 150 jonge asielzoekers wonen. Ze worden er voorbereid op terugkeer naar hun land van herkomst. Op de tweede campus, in Deelen, waar dertig ama's wonen, is vrijwel permanent onrust. Om die reden heeft de gemeente Ede besloten dat de campus eind dit jaar weg moet.

De ruzie in Vught ging over het gebruik van een poolbiljart, en werd in eerste instantie gesust. Later trok een groep Chinese jongeren bewapend met knuppels alsnog naar de woonruimte van de West-Afrikanen, aldus de politie, waar de aanval werd ingezet.

De steekpartij is een incident, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), dat de campussen beheert. De laatste keer dat jongeren slaags raakten was in juni, op de markt in Den Bosch. Ook toen ging de strijd tussen Chinezen en West-Afrikanen. Dat heeft met cultuurverschil te maken, zegt een woordvoerder van het Nidos, die de voogdij heeft over de jonge asielzoekers. 'We mogen van geluk spreken dat het allemaal nog redelijk goed is afgelopen.'

Het experiment met de ama-campussen is de afgelopen weken geëvalueerd. Volgende week zal minister Verdonk van Vreemdelingenzaken de bevindingen voorleggen aan de ministerraad. Daarna zal duidelijk worden of het proefproject, dat veel commotie veroorzaakte, wordt doorgezet. De steekpartij in Vught komt als een verrassing, omdat het de laatste maanden erg rustig was op de campus.

In Deelen daarentegen heerst inmiddels 'anarchie' en 'algemene wetteloosheid', meldt dagblad de Gelderlander. Dat wordt door het COA ontkend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden