Chinees light

Soe-oensalade (voor 2 personen of bijgerecht)

PAY-UUN HIU

Het is al weken saladeweer, hoor ik om me heen. Is het warm, dan vergaat de lust tot warm eten koken, dus doen we het met een koude maaltijd. Of het wordt de barbecue, maar dat is dan meteen weer zo'n vrijetijdsbesteding en niet iets voor een gewone maandagavond.

Maar wat is salade? Bij ons staat salade doorgaans gelijk aan een bord rauwkost, maar dat is echt geen universeel fenomeen. China bijvoorbeeld, is bepaald geen saladeland. Hoe warm het ook is, de groenten gaan er altijd wel even de wok in of worden op z'n minst geblancheerd. Miesalade heb je wel, zoals liang ban mian in Sichuan, al is daar niet een apart woord voor. Liang ban mian betekent zoveel als koude mie door elkaar gehusseld.

In Vietnam heb je dan wel weer 'goi', salades, vaak met mie. Geïnspireerd door de Vietnamese saladerolletjes van de vorige keer, leek het me wel lekker nog wat verder te experimenteren met 'goi' van mie en gedroogde paddestoelen.

De mie die in deze salades wordt gebruikt, is rijstvermicelli, bij toko's verkrijgbaar als mihoen (of bihoen). Het zijn dunne noedels van rijstmeel. Daarnaast heb je ook soe-oen, dat glasvermicelli wordt genoemd, omdat deze een beetje doorzichtig is. Ze worden gemaakt van mung-bonen. Ze zijn allebei bruikbaar voor een salade, maar zeker met warm weer vind ik soe-oen wat lichter en lekkerder.

Laat de mu er (boomoortjes, kleine zwammen) en de Chinese gedroogde shiïtake (beide in de toko verkrijgbaar) minstens een uur weken in warm water. Druk het water eruit, dep ze droog en snijd ze in dunne reepjes. Verhit wat olie in de wok en roerbak daarin de lenteuitjes en de paddestoelen. Breng op smaak met een scheutje rijstwijn (of sherry) en sojasaus. Breng een pan met water aan de kook en blancheer daarin de soe-oen. Haal de noedels uit het water zodra ze zacht zijn en spoel ze af met koud water. Laat ze uitlekken en snijd in kleinere stukken. Vermeng de soe-oen en de paddestoelen. Hak de waterkers, koriander en munt fijn, snijd de komkommer in stukjes. Roer de eieren los in een kom en bak er een omeletje van, snijd die in reepjes. Roer alles door de salade en breng op smaak met sojasaus, zout en peper. Druppel er nog wat sesamolie overeen. Rooster de cashewnoten in een droge koekepan en strooi ze over de salade. Eet als hoofdgerecht voor twee personen, of als bijgerecht als je met meer bent.

volkskeuken@volkskrant.nl

undefined

Ingrediënten

8 gedroogde shiïtake

1 handje mu er

5 lenteuitjes, in smalle reepjes

olie

sojasaus (licht)

rijstwijn of sherry

peper en zout

100 gr. soe-oen

¿-1 bosje waterkers

¿ bosje koriander

blaadjes munt (van 5 takjes)

2 eieren

komkommer

sesamolie

75 gr. cashewnoten, ongezouten

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden