Chinees leren? Vanaf dit jaar is Chinees een officieel eindexamenvak in Nederland

Chinees is dit jaar voor het eerst een officieel eindexamenvak. Deze weken zwoegen 170 vwo-leerlingen op Chinese karakters. Vijftien scholen bieden het examen dit jaar aan.

Leerlingen van een middelbare school bij de start van de eindexamens. Beeld ANP

Dat meldt Nuffic, het instituut voor internationalisering in het onderwijs en beheerder van het scholennetwerk Chinese Taal & Cultuur. Nuffic denkt dat het aantal leerlingen en scholen de komende jaren alleen maar verder zal toenemen. Nu al bieden zeventig scholen Chinees aan: sommige als keuzevak, andere als verplicht onderdeel van het curriculum.

Chinees sluit aan in het rijtje 'moderne vreemde talen', zoals Spaans, Italiaans, Russisch, Arabisch en Turks. Chinees heeft geen centraal examen, maar valt onder het schoolexamen. Vandaar dat de leerlingen nu al tijdens de schoolexamenperiode hun Chinese examen afleggen en niet tijdens de centrale examens in mei.

'Ik merk aan mijn leerlingen dat zij het heel bijzonder vinden dat zij een taal leren die bijna niemand anders leert op school', zegt Jessica Paardekooper, coördinator vanuit Nuffic bij het scholennetwerk en docent Chinees aan een Rotterdamse middelbare school. 'Het klinkt als geen andere taal die je gewend bent.'

Als onderdeel van een pilot, die in 2010 van start ging, was het op negen scholen al eerder mogelijk examen Chinees te doen. Drie jaar geleden besloot toenmalig staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om de Chinese taal vanaf het schooljaar 2017-2018 officieel tot examenvak voor alle scholen te maken. 'Nederland is gebaat bij goede relaties met China. Kennis van de Chinese taal en cultuur is daarvoor onontbeerlijk', schreef hij toen aan de Tweede Kamer.

Paardekooper: 'Scholen bieden Chinees aan om zich te profileren. Maar het is ook een vak waarvan ouders zullen denken: het is nuttig dat mijn kind dat leert.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden