Chinees krijgt zes jaar cel vanwege baardgroei

Een 38-jarige Oeigoerse moslim is in de Chinese regio Xinjiang tot zes jaar cel veroordeeld omdat hij meermaals had geweigerd zijn baard af te scheren. Zijn vrouw kreeg twee jaar cel opgelegd wegens het dragen van een boerka. De Chinese overheid treedt steeds harder op tegen islamitische geloofsuitingen, in reactie op het extremistisch geweld van de laatste jaren.

Xianjing, China. Beeld anp
Xianjing, China.Beeld anp

De staatskrant China Youth Daily bracht het nieuws vrijdag. Toen het maandag de aandacht trok op Chinese sociale media en in de buitenlandse pers, verdween het bericht door ingrijpen van de censuur weer van internet. Overheidsfunctionarissen uit de stad Kashgar, in het westen van Xinjiang, pochten in het artikel dat de rechtbank al meer 'door religieus extremisme verblinde' moslims voor dergelijke vergrijpen veroordeeld had.

Het echtpaar werd veroordeeld voor het 'provoceren van problemen', een juridisch vage aanklacht die Chinese autoriteiten vaker gebruiken, zegt China-deskundige Fred Sengers. Hij wijst daarbij op de toegenomen anti-religieuze repressie in het overwegend islamitische Xinjiang. De westelijk gelegen regio kampt al jaren met geweld door separatisten uit de Oeigoerse moslimminderheid, die wordt onderdrukt en gediscrimineerd. Hun strijd voor een onafhankelijke staat sijpelde de laatste twee jaar door naar andere delen van het land: aanslagplegers troffen het Plein van de Hemelse Vrede in Peking en een treinstation in Kunming, met tientallen doden als gevolg.

Fors geweld

'Daar zijn de Chinezen - niet alleen de overheid, maar vooral ook de burgers - enorm van geschrokken', zegt Sengers. 'Tot die tijd was het slechts onrustig in Xinjiang, nu kwam het geweld naar de rest van het land. Dat dwong de overheid tot stevig ingrijpen.' Sinds een jaar schuwen veiligheidsdiensten niet langer fors geweld. Zelfs gematigde activisten verdwenen achter de tralies.

De Chinese overheid associeert islamitische geloofsuitingen met extremisme en bestrijdt ze actief in de autonome regio. Op het dragen van lange baarden en gezichtsbedekkende sluiers staan boetes en in Xinjiangs hoofdstad Urumqi celstraffen. In maart vorig jaar loofden autoriteiten in het centraal gelegen Xayar-gebied zelfs beloningen uit voor eenieder die mensen met 'excessief gezichtshaar' aangeeft.

Mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch waarschuwen dat de repressie contraproductief is en slechts meer Oeigoeren drijft tot verzet. 'De overheid doet er verstandig aan de doorsnee-Oeigoer aan zich te binden, in plaats van die van zich te vervreemden', zegt ook Sengers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden