Chinees dagblad biedt excuses aan

Een Chinese krant die had opgeroepen tot de vrijlating van een van zijn verslaggevers, heeft zondag excuses aangeboden. Dit gebeurde nadat de gearresteerde journalist op televisie had toegegeven dat hij verhalen over corruptie bij een bedrijf dat gedeeltelijk in handen is van de staat had verzonnen.

AMSTERDAM - De krant New Express meldde gisteren dat uit politie-onderzoek was gebleken dat zijn verslaggever Chen Yongzhou zich had laten betalen om negatieve verhalen te verzinnen over een bedrijf voor zware industriële machines in Changsha. Het blad schreef dat Chens artikelen niet waren gecontroleerd.

Vorige week deed New Express tweemaal op zijn voorpagina een dringend beroep op de politie om de reporter vrij te laten. Gisteren werd een draai gemaakt en ging de krant door het stof. Op de voorpagina stond dat het vertrouwen in de media ernstig was geschaad. De hoofdredactie beloofde maatregelen om ervoor te zorgen dat 'journalistieke normen en regels' voortaan in acht worden genomen.

De ommezwaai bij de krant volgde na een bekentenis van Chen. De journalist verklaarde op de staatstelevisie dat hij verhalen met valse informatie had geschreven en dat hij zich daarvoor had laten betalen. Hij werd in gevangeniskleding, met kaalgeschoren hoofd en handboeien om in beeld gebracht. 'Ik wil toegeven dat ik schuldig ben en mijn berouw tonen', zei Chen.

De journalist zei dat hij verscheidene artikelen met verzonnen feiten had geschreven over fraude en andere dubieuze praktijken bij het bedrijf Zoomlion. 'Ik deed dit omdat ik verlangde naar geld en roem. Ik besef dat ik verkeerd heb gehandeld.'

Volgens mensenrechtenactivisten zijn dergelijke openbare bekentenissen vaak afgedwongen. Juristen stellen dat de rechten van de verdachte worden geschonden door hem te laten bekennen voordat zijn proces is begonnen. Tegen Chen zijn geen formele beschuldigingen ingebracht. De politie is nog bezig met het onderzoek.

De laatste tijd hebben meer verdachten op televisie een bekentenis afgelegd. De arrestatie en bekentenis van Chen lijken onderdeel uit te maken van nieuwe pogingen van de overheid om journalisten, advocaten en internetgebruikers kort te houden. De oproepen van New Express om Chen vrij te laten trokken veel aandacht en wekten sympathie bij veel Chinezen. In strijd met een richtlijn van de propaganda-afdeling van de partij berichtten ook veel andere media over de zaak.

Wie smeergeld heeft betaald aan Chen werd uit de tv-uitzending niet duidelijk. Een werknemer van Zoomlion beschuldigde een concurrent, Sany. In de concurrentiestrijd hebben beide bedrijven elkaar eerder van spionage beticht. De bestuursvoorzitter van Sany heeft Zoomlion ooit beschuldigd van ontvoering van zijn zoon.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden