NieuwsUitleveringsverdrag Hongkong

Chinees-Britse relatie verslechtert verder: VK schort per direct uitleveringsverdrag met Hongkong op

De Britse minister van Buitenlandse Zaken heeft maandag bekendgemaakt dat Groot-Brittannië het uitleveringsverdrag met Hongkong opschort. Deze beslissing volgt na de invoering van de Hongkongse veiligheidswet eind juni.

Volgens de Britten is Hongkong nu gekoloniseerd door het communistische regime van Xi Jinping. Beeld AFP
Volgens de Britten is Hongkong nu gekoloniseerd door het communistische regime van Xi Jinping.Beeld AFP

De relatie tussen China en Groot-Brittannië is maandag verder verslechterd. In het Lagerhuis maakte minister Dominic Raab van Buitenlandse Zaken bekend dat Londen het uitleveringsverdrag met Hongkong met onmiddellijke ingang heeft opgeschort. Britse politici pleiten er nu ook voor om TikTok te verbieden, het bij jongeren populaire sociale medium dat eigendom is van het Chinese bedrijf ByteDance.

Raab verklaarde dat de door Peking ingevoerde veiligheidswet ‘een duidelijke en ernstige schending’ is van de speciale status van de voormalige kroonkolonie. Bij de overdracht in 1997 waren China en Groot-Brittannië de ‘één land, twee systemen’-regeling overeengekomen. Hierdoor kon het onder meer een westers rechtssysteem behouden, alsmede een onafhankelijk parlement. Volgens de Britten is Hongkong nu gekoloniseerd door het communistische regime van Xi Jinping.

Door de invoering van de nieuwe veiligheidswet is de vrijheid van meningsuiting drastisch ingeperkt. Leuzen als ‘bevrijd Hongkong’ zijn nu bijvoorbeeld verboden. Om die reden is een uitleveringsverdrag niet meer wenselijk, zegt Raab. Tevens verkopen de Britten geen spullen meer die de onderdrukking van de Hongkongse bevolking mogelijk maakt, zoals surveillanceapparatuur. De Labour-oppositie stelde voor ook de training van Hongkongse agenten door Britse politiekorpsen te staken.

China heeft gewaarschuwd dat Londen ‘de verkeerde weg’ aan het inslaan is en suggereerde dat er handelssancties komen. Tussen de twee naties is er, na jaren van toenadering, een koude oorlog aan het ontstaan. Dat heeft niet alleen met Hongkong te maken, maar ook met de behandeling van de Oeigoerse minderheid in Noordwest-China. Op de BBC stond de Chinese ambassadeur zondagochtend met een mond vol tanden toen beelden van deportaties van kaalgeschoren Oeigoeren werden getoond.

Tevens leven er bij de Britten zorgen over de Chinese inlichtingendiensten. Vorige week weerde de regering-Johnson het communicatiebedrijf Huawei van het 5G-netwerk, dit uit vrees dat samenwerking spionage in de hand werkt. Om dezelfde reden pleitte de invloedrijke Conservatief Iain Duncan Smith ervoor om TikTok in de ban te doen. India heeft dat reeds gedaan en de Verenigde Staten zijn het van plan. Volgens TikTok is er geen sprake van dat gegevens van gebruikers in verkeerde Chinese handen vallen.

Conservatieve rebellen gaan nu ook strijden tegen de betrokkenheid van een aan de Chinese staat gelieerde onderneming bij de bouw van een kerncentrale in Essex. De Conservatieve kandidaat voor het burgemeesterschap van Londen, Shaun Bailey, heeft zich in de discussie gemengd met het voornemen een einde maken aan de stedenband tussen Londen en Beijing. Een paar weken geleden had Boris Johnson de grens opengezet voor Hongkongse vluchtelingen.

Binnen de Britse academische wereld leeft ondertussen de vrees voor ‘sinofobie’, een anti-Chinese stemming waar reeds sprake van is in de Verenigde Staten. Zo’n sentiment kan er juist toe leiden dat Chinese studenten hun vaderland gaan steunen, bleek uit een Amerikaans onderzoek. Op de Britse eilanden, de populairste bestemming onder Chinese jongeren, studeren 120 duizend Chinezen. Zonder hen komen Britse universiteiten acuut in financiële problemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden