Chinees bewind trekt veel meer geld uit voor zijn legermacht

AP en Reuters

PEKING - China verhoogt zijn defensiebegroting dit jaar met 12,7 procent tot omgerekend 65,7 miljard euro. Dit heeft parlementsvoorzitter, Li Zhaoxing vrijdag kort voor de jaarlijkse zitting van het Nationale Volkscongres gezegd. Volgens Li moet er 'passend' materieel worden aangeschaft en krijgen de 2,3 miljoen militairen van het Chinese Volksbevrijdingsleger salarisverhoging.


Li benadrukte dat de Chinese defensiepolitiek 'geen bedreiging' voor andere landen vormt. Volgens LI zijn de Chinese uitgaven voor landsverdediging bescheiden in vergelijking met andere mogendheden. Het defensiebudget zou slechts 6 procent van de totale begroting uitmaken en slechts 2 procent van het bruto binnenlands product.


Maar volgens schattingen van de Amerikaanse regering liggen de feitelijke militaire uitgaven van China twee tot drie keer hoger dan officieel wordt aangegeven.


Deskundigen vertelden persbureau Reuters dat China de gewoonte heeft om veel uitgaven in andere begrotingen onder te brengen. Vorig jaar stegen de officiële militaire uitgaven met 7,5 procent en waren daarmee voor het eerst in jaren niet tweecijferig. In 2009 bedroeg de stijging 14,9 procent en in 2008 zelfs 17,5 procent.


De VS en China's buurlanden maken zich zorgen over de Chinese defensie-uitgaven en het gebrek aan transparantie daarover. Ook treedt China steeds assertiever op; marineschepen en militaire vliegtuigen voeren en vlogen vorig jaar dichter bij Japans territorium dan ooit tevoren en ook India, dat nog enkele grensgeschillen met China heeft, is bezorgd. Verder zijn er vaker incidenten op zee, bijvoorbeeld met de Filipijnen en Vietnam.


Ni Lexiong, defensie-expert aan de Universiteit van Shanghai, wijst er op dat China zijn defensie-uitgaven moet verhogen als reactie op de nauwere militaire samenwerking tussen de Verenigde Staten, Japan, Zuid-Korea en andere landen in de regio. Ook moet China zijn militaire materieel aanpassen om bedreigingen van zijn mensen en bezittingen in het buitenland het hoofd te bieden.


Onlangs moest China militaire transportvliegtuigen en een marinefregat inzetten om Chinezen uit Libië te evacueren. Er zijn er daar 32 duizend. De hoge inflatie, vooral de gestegen kosten voor levensmiddelen, en de noodzaak om spullen op de open markt aan te schaffen maken ook dat de militaire uitgaven omhoog moeten, zegt Ni.


Bovendien heeft China door de snelle groei van zijn economie veel meer geld te besteden voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën. De J-20, een moderne straaljager die nauwelijks zichtbaar zou zijn voor radar, een vliegdekschip en nieuwe onderzeeboten en grotere oorlogsschepen zijn daar enkele voorbeelden van.


Op het Nationale Volkscongres, dat vandaag begint, bespreken zo'n drieduizend deelnemers, voornamelijk partijleden van de regerende Chinese communistische partij, de plannen voor de koers van de Volksrepubliek in de komende vijf jaar.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden