NieuwsTikTok

Chinees bedrijf achter TikTok naar rechter om decreet Trump

Het Chinese techbedrijf ByteDance overweegt naar de rechter te stappen om het decreet van de Amerikaanse president Trump dat het populaire videoplatform TikTok, een dochteronderneming van ByteDance verbiedt, aan te vechten. Gisteren nam Trump maatregelen om TikTok en WeChat, twee apps van Chinese techbedrijven, over 45 dagen te verbieden.

Marije Vlaskamp
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De juridische onderbouwing is onduidelijk. Normaal wordt voor een verbod een procedure doorlopen via het ministerie van handel in plaats van een presidentieel decreet, dat de Chinese apps verbiedt omdat ze een ‘bedreiging’ vormen voor ‘de nationale veiligheid, het buitenlands beleid en de economie van de Verenigde Staten’. Vandaar dat TikTok denkt dat een rechtszaak niet kansloos is.

De gevolgen van het decreet voor 100 miljoen TikTok-gebruikers in de Verenigde Staten worden duidelijk na 15 september, als het verbod ingaat. Voor TikTok is verkoop van de Amerikaanse tak aan Microsoft een mogelijke uitweg, maar het decreet heeft ingrijpender gevolgen als het gaat om WeChat.

ByteDance met TikTok is een kleine krabbelaar vergeleken bij TenCent, het bedrijf achter WeChat. Meer dan een miljard mensen, vooral Chinezen en hun buitenlandse relaties, zitten op WeChat. Naast WhatsApp-achtige functies is de app dominant in bezorgservices, zakelijk en privé betaalverkeer en veel meer functies. In China zijn westerse alternatieven niet ingeburgerd, ook omdat diensten zoals WhatsApp minder of niet functioneren door de Chinese internetcensuur.

Jacht op Tencent

Een verbod snijdt 1,5 miljoen WeChat-gebruikers in de Verenigde Staten af van hun persoonlijke en zakelijke Chinese relaties. Die schade valt te overzien, maar als het presidentiële decreet de jacht op WeChat-eigenaar Tencent opent, is de kans op chaos in de internationale tech-sector groot. Tencent heeft nog niet gereageerd.

Tencent, een van de grootste tech-bedrijven ter wereld, is een volwassener bedrijf dan de nieuwkomer ByteDance. Het is verweven met de internationale tech-industrie door strategische investeringen in de online game-industrie, muziekstreamingdienst Spotify, de filmindustrie in Hollywood en allerlei sociale platforms.

Nu richt Trump zich op WeChat, elke transactie die ermee verband houdt is over 45 dagen verboden, maar een breder offensief tegen Tencent dwingt alle internationale partners een kant te kiezen in de escalerende Amerikaanse oorlog tegen Chinese hightech. Als Tencent van de Amerikaanse markt wordt geweerd mogen banken en app-stores er geen zaken meer mee doen, tech-bedrijven met investeringen van Tencent worden dan ook meegezogen in Trumps verbod – of ze moeten hun Chinese investeerder uitkopen, wat met een recessie op komst voor weinig bedrijven een optie is.

Als bijvoorbeeld de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA het zonder de 1,5 miljard dollar moet doen die Tencent heeft betaald voor het streamen van wedstrijden, of de Amerikaanse filmstudio’s hun rolprenten niet meer via distributeur Tencent mogen verspreiden in China, schaadt Trumps decreet ook de Amerikaanse economie.

Is TikTok een werkelijke dreiging, of slechts een speelbal in een groter conflict?
De Chinese ondernemer Zhang Yiming had een droom: een wereldwijd techbedrijf leiden, zoals Google of Amazon. Maar na enkele succesvolle jaren is zijn app TikTok nu verstrikt geraakt in een geopolitieke strijd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden