China

Presteren – dat staat bovenaan in de opvoeding van Chinese kinderen. Het heeft stuivertje gewisseld met gehoorzaam zijn en je ouders helpen, vroeger de voornaamste eisen die je als kind van je familie kon verwachten....

Door de introductie van het eenkindbeleid en economische hervormingen met veel meer concurrentie zijn de verwachtingen die ouders hebben van hun kind de afgelopen twintig jaar sterk gegroeid. Wel is er een groot verschil tussen de steden, waar de nieuwe middenklasse woont, en het platteland, thuishaven voor het gros van de 1,3 miljard Chinezen. Daar wordt vaak nog meer waarde gehecht aan de oude normen en waarden, hoewel die door de trek van jongeren naar de stad ook onder druk staan.

Door het eenkindbeleid, dat vooral in de steden streng is gehandhaafd, is een generatie van ‘kleine keizers’ aan het opgroeien. Ze worden in de watten gelegd en ze worden steeds dikker, door de opkomst van westerse fastfoodzaken in China. Maar verwend of niet, ouders verwachten wel dat hun keizertjes presteren.

Op school heeft dat tot steeds meer druk geleid. Stampen, stampen en nog eens stampen, dat is traditioneel al het devies in het Chinese onderwijs, en de prestatiemoraal heeft dat alleen maar aangescherpt. De prestatiedruk laat volgens onderwijsdeskundigen een zorgwekkende trend zien: kinderen lijden op steeds jongere leeftijd aan gedragsstoornissen en psychische problemen. Ze zijn niet sociaal, pesterig en agressief. Oudere kinderen ontwikkelen vaker depressiviteit, zelfmoord onder jongeren neemt toe.

Veel Chinese ouders staan echter wantrouwig tegen minder prestatiedruk. Minder huiswerk wordt vaak gezien als een symbool dat de school niet serieus bezig is. Daarbij speelt mee, dat hoge cijfers doorslaggevend zijn voor wie van de lagere school wordt toegelaten op de beste middelbare scholen en, later, universiteiten van China.

Hans Moleman

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden