China ziet af van nieuwe oefeningen bij Taiwan

De spanningen tussen China en Taiwan zijn maandag afgenomen. China kondigde het einde van de militaire oefeningen in de Straat van Taiwan aan, en Taiwan pleitte voor verzoening en beloofde het verbod op directe handel met China te zullen opheffen....

Reuter, AFP, AP

PEKING/TAIPEI

De derde serie oefeningen eindigde maandag zoals gepland. Na afloop van eerdere manoeuvres had China onmiddellijk nieuwe exercities aangekondigd, maar dat deed het deze keer niet.

De afgelopen achttien dagen heeft China vlakbij Taiwan raket-proeven uitgevoerd en oefeningen gedaan waarbij met scherp werd geschoten. De manoeuvres waren bedoeld om de Taiwanezen te intimideren en de uitslag van de eerste democratische presidentsverkiezingen te beïnvloeden. De verkiezingen zijn inmiddels achter de rug.

China beschouwde die verkiezingen als een stap op weg naar onafhankelijkheid van Taiwan, dat door Peking wordt gezien als een afvallige provincie. De intimidatie is niet gelukt: de zittende president Lee Teng-hui werd met een ruime meerderheid gekozen.

Het officiële Chinese persbureau Xinhua meldde maandag dat de oefeneningen van het Volksbevrijdingsleger 'een groot succes' waren geweest. Maar over president Lee, die de afgelopen weken in China zwaar is bekritiseerd, waren de media opvallend mild: zijn overwinning werd nu bestempeld als het bewijs dat Taiwan hecht aan nauwere banden met China.

'De strijd die op het vasteland en overzee is gevoerd tegen de zucht naar splitsing en de onafhankelijkheid van Taiwan, heeft de voorstanders ervan een veelbetekenende klap toegebracht', aldus Xinhua. 'Tijdens de campagne heeft Lee Teng-hui steeds weer moeten verklaren dat hij hereniging met China voorstaat, dat hij niet op onafhankelijkheid uit is en dat hij zal proberen de betrekkingen tussen China en Taiwan te verbeteren.'

China herhaalde zijn waarschuwing dat het nooit zal toestaan dat Taiwan onafhankelijk wordt. 'We zullen alle maatregelen, ook militaire, nemen om er zeker van te zijn dat het moederland weer verenigd wordt', verklaarde Zhang Wannian, de vice-voorzitter van de machtige Militaire Commissie.

Xinhua negeerde opiniepeilingen van de laatste tijd waaruit bleek dat China's machtsvertoon juist de steun van de kiezers aan Lee heeft vergroot. Maandag publiceerde een krant in Taipei, de China Times, een peiling die suggereert dat de Taiwanezen door China's machtsvertoon wel meer zijn gaan nadenken over een mogelijke hereniging.

Een hoge Taiwanese functionaris zei dat hereniging al binnen vier jaar mogelijk is, als China tenminste democratische presidentsverkiezingen houdt. 'Als China binnen vier jaar de president van heel China laat kiezen, van alle Chinezen in China en in Taiwan, dan is echte hereniging mogelijk', aldus provinciaal gouverneur James Soong.

President Clinton van de Verenigde Staten toonde zich maandag 'bemoedigd' door het afnemen van de verbale vijandigheden tussen China en Taiwan. Clinton zei te hopen dat de Taiwanese presidentsverkiezing een keerpunt zou blijken te zijn in de betrekkingen tussen Peking en Taipei.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Warren Christopher zal op 19 april in Den Haag overleg plegen met zijn Chinese ambtgenoot Qian Qichen. Het belangrijkste thema zal vermoedelijk het onafhankelijkheidsstreven van Taiwan zijn. Omdat Christopher graag aanwezig wil zijn bij een ontmoeting tussen Clinton en de Russische president Jeltsin, is het overleg twee dagen vervroegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden