China woedend op Filipijnen na gijzeldrama

JAKARTA De betrekkingen tussen China en de Filipijnen zijn drastisch bekoeld door het gijzeldrama van afgelopen maandag in Manilla. Een bus met 21 Chinese toeristen en vier Filipino’s werd door een oud-politieman gegijzeld....

Van onze correspondent Michel Maas

De autoriteiten van Hongkong en de regering in Peking zijn woedend over het geklungel van de Filipijnse politie, die volgens hen verantwoordelijk is voor de dood van gegijzelde Chinezen. President ‘Noynoy’ Aquino staat persoonlijk onder vuur. China neemt het hem hoogst kwalijk dat hij urenlang onbereikbaar is geweest.

De lichamen van de slachtoffers zijn in Hongkong aangekomen en met groot eerbetoon ontvangen. De woede in die stad is enorm. De autoriteiten in Hongkong hebben de inwoners van hun stad opgeroepen de Filipijnen te mijden, en tal van mensen hebben hun vakanties naar dat land inderdaad afgezegd. Ook de regering in Peking heeft woedend gereageerd op de dood van de Chinese gijzelaars, en heeft van de Filipijnse regering een diepgaand onderzoek geëist.

Het Filipijnse parlement legt de regering van de nieuw gekozen president Aquino het vuur na aan de schenen. Het is de eerste zware test voor Aquino’s regering, die pas twee maanden geleden is aangetreden. Aquino heeft erkend dat er fouten zijn gemaakt. Vijf hoge politiefunctionarissen zijn op non-actief gesteld. Aquino heeft zijn condoleances betuigd aan de familie van de slachtoffers, en een dag van nationale rouw in de Filipijnen afgekondigd. Maar daarmee is de kritiek niet geluwd.

Het leek er heel lang op dat de zaak vreedzaam zou worden opgelost, maar toen liepen de onderhandelingen verkeerd, en begon de overspannen gijzelnemer te schieten. De politie schoot terug en bestormde de bus, maar de agenten hadden vervolgens meer dan een uur nodig om het voertuig binnen te dringen en de gijzelnemer dood te schieten. Toen waren acht van de nog aanwezige vijftien gijzelaars in de bus al dood.

Naarmate er meer details naar buiten komen, blijkt dat de politie werkelijk alles verkeerd heeft gedaan. Het hele drama werd live via radio en tv uitgezonden en de gijzelnemer kon alles wat buiten gebeurde via een televisie in de bus volgen. De politie bleek daar geen rekening mee te hebben gehouden. De onderhandelaars bleken niet op hun taak berekend. Ook blijkt dat de politie een ‘gewoon’ peloton van de oproerpolitie had ingezet, terwijl er een team van hoog gekwalificeerde speciale troepen, de ‘SAF’, klaar stond om in te grijpen.

De gijzeling vestigt op een pijnlijke manier opnieuw de aandacht op misstanden bij de Filipijnse politie. Die wordt al langer geplaagd door verhalen over corruptie, marteling en machtsmisbruik. Ook het imago van de Filipijnen heeft een gevoelige deuk opgelopen. Het land staat al bekend als een van de gevaarlijkste plekken voor buitenlanders in Azië.

Daarbij komt een ander pijnlijk punt voor de Filipino’s: racisme tegen Chinezen. Overlevenden uit de bus zijn ervan overtuigd dat zij het doelwit waren omdat zij Chinezen waren, en ook in Hongkong blijkt die overtuiging te leven. De Chinese ambassade in Manilla heeft de regering daar opgeroepen de Chinezen in het land beter te beschermen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden