China wil over twee jaar naar de onzichtbare achterkant van de maan
China zal in 2018 een sonde laten landen op de achterzijde van de maan. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een lander op de voor aarde onzichtbare kant van de maan zal neerstrijken. De maan staat altijd met dezelfde zijde naar de aarde gekeerd. Eerder zijn al wel beelden van de donkere zijde van de maan gemaakt.
De Chang'e-4 lander en robotwagentje zullen over twee jaar ter plaatse onderzoeksmissies uitvoeren, aldus Chinese staatsmedia. In 2013 maakte China zijn eerste zachte landing op de zichtbare kant van de maan, met het karretje 'Jadekonijn', dat al na enkele weken vastliep in het mulle maanzand. Het was voor het eerst sinds de jaren zeventig dat een zachte maanlanding werd uitgevoerd.
Ruimtenatie
De eerdere expedities waren vooral kopieën van missies door westerse landen in de jaren zestig en zeventig al zijn uitgevoerd. Een landing op de achterzijde van de maan wordt gezien als een technologische uitdaging. Als ze slaagt, heeft China zich definitief gevestigd als ruimtenatie, aldus experts. Het land wil in 2020 een eigen bemand ruimtestation hebben dat plaats biedt aan drie taikonauten en overweegt halverwege het volgend decennium een bemande missie naar de maan.
Peking is uitgesloten van deelname aan het internationale ruimtestation ISS; de Amerikanen willen niet met de Chinezen samenwerken omdat Washington bang is dat technologische kennis uit de Verenigde Staten weglekt.