China wil internationale samenwerking bij regulering internet

De Chinese president Xi Jinping heeft woensdag regeringen opgeroepen samen te werken bij het reguleren van het internet. Hij is een voorstander van strengere controlemiddelen om internetcriminaliteit, terrorisme en spionage tegen te gaan. Activisten vrezen echter dat de vrijheid van meningsuiting in het geding komt, meldt persbureau AP.

Chinese president Xi Jinping tijdens zijn speech in Wuzhen Beeld ap

De regering van Xi houdt het internet nauwlettend in de gaten en past, sinds ze in 2013 aan de macht kwam, steeds strenger censuur toe. Op een door Peking georganiseerde conferentie van internetbedrijven uit China en andere landen, riep Xi op tot het opzetten van een 'beheersysteem' dat de 'wensen en belangen van alle landen' behartigt.

Volgens de president kan controle op internet een bijdrage leveren aan de strijd tegen de misdaad en terrorisme. Ook zou dit zorgen voor een 'gezonde ontwikkeling' van het internet.

'Net als in de echte wereld, zijn vrijheid en orde beide noodzakelijk in cyberspace', aldus Xi. 'We moeten het recht van internetgebruikers om ideeën uit te wisselen en zich uit te drukken respecteren', vervolgde hij. Maar: 'We moeten in overeenstemming met de wet ook orde in cyberspace handhaven, aangezien dat de rechten en belangen van alle internetgebruikers waarborgt.'

De speech van Xi op het internetforum in Wuzhen. Beeld ap

Niks nieuws, zegt Volkskrantcorrespondent in China Marije Vlaskamp. 'Dit is wat China al heel lang zegt en met steeds meer kracht probeert door te voeren bij bondgenoten die er hetzelfde over denken, zoals Rusland en de Centraal-Aziatische landen die hun internet graag goed onder controle houden. Het liefst zouden ze een wereldwijde club vormen met regels om internet te reguleren waar iedereen zich aan houdt.'

Xi hield de speech voor het gehoor van ceo's van internationale internet- en computerbedrijven, die maar wat graag de lucratieve Chinese internetmarkt tot hun beschikking willen hebben. 'In China zijn honderden miljoenen internetgebruikers, die veel meer online doen en voor bijna alles hun mobiele telefoon gebruiken', aldus Vlaskamp. 'Die markt wil je hebben als technisch bedrijf, dus ga je naar de internetconferentie in Wuzhen om een lans te breken voor je product. De prijs die je daarvoor betaalt, is om dit soort speeches aan te horen en te applaudiseren.'

Meer over internet in China

China kent elke burger een score toe - ook voor internetgedrag. 'Het is wat Amazon doet, maar met een orwelliaanse politieke draai eraan.' (+)

De idylle van het vrije, open internet ligt onder vuur. Autoritaire landen, China voorop, pleiten voor 'cybersoevereiniteit': staten moeten baas zijn over hun 'eigen' internet. Wordt internet een digitale politiestaat? (+)

Lagere overheden in China weten heel veel over hun burgers. Die gegevens zijn vrijwel onbeschermd. 'Er is sprake van een digitaal rampgebied', zei een beveiligingsbedrijf eerder dit jaar.

'Frontale aanval op internetvrijheid'

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft technologiebedrijven opgeroepen geen gehoor te geven aan de oproep van China, omdat dit de vrijheid van meningsuiting in gevaar kan brengen, of kan leiden tot mensenrechtenschendingen.

'Onder het mom van soevereiniteit en veiligheid proberen de Chinese autoriteiten de regels van het internet te herschrijven zodat censuur en controle overal de norm wordt', aldus Amnesty. 'Dit is een frontale aanval op internetvrijheid.'

De Communistische Partij van Xi ziet vooral voor bedrijven en het onderwijs een rol voor internet. De partij probeert alles te blokkeren wat potentieel obsceen of staatsondermijnend is. Ook wordt een poging gedaan websites van mensenrechtenorganisaties, mediabedrijven, zoekmachine Google en sociale media zoals Facebook te blokkeren.

Eerder dit jaar klaagden Chinese academici en zakenlieden dat Peking de duimschroeven zo ver had aangedraaid dat ze geen toegang hadden tot gegevens die ze nodig hadden voor hun werk.


Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Man met laptop in de Starbucks in Peking. Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden