China wil geen druk op N-Korea

Tevergeefs hebben president Bush en zijn minister van Buitenlandse Zaken Powell China bezworen Noord-Korea onder druk te zetten om zijn nucleaire programma op te geven....

Van onze correspondent Jan van der Putten

In hoog tempo escaleert de nucleaire crisis verder. Pogingen het conflict langs diplomatieke weg op te lossen stuiten af op drievoudige onwil: die van Noord-Korea om te praten met andere landen dan de VS, die van de VS om te gaan praten als niet eerst het kerngevaar is geweken, en die van de buren Zuid-Korea, Japan, Rusland en China om Noord-Korea met pressiemaatregelen nog meer te irriteren.

Vrijdag belde Bush zijn Chinese en Russische collega's om hen te wijzen op hun 'gezamenlijke verantwoordelijkheid' om Noord-Korea kernwapenvrij te houden. Zondag zei Powell op de Amerikaanse tv dat China zijn 'aanzienlijke invloed' op Noord-Korea moest gebruiken om het nucleaire bedrijf te staken.

Powell suggereerde dat China moest dreigen met het stopzetten van zijn hulp aan en handel met Noord-Korea. China wijst deze suggesties af. Het wil geen kernwapens in Korea, maar het wil evenmin het regime van Kim Jong Il onder druk zetten. Het resultaat zou waarschijnlijk averechts zijn. China wil geen sancties, maar dialoog.

Peking wil niets doen dat het Noord-Koreaanse regime ten val kan brengen. Dat zou immers het vluchtelingenprobleem in China onbeheersbaar maken, het grensgebied in beroering brengen en een verschuiving betekenen van het machtsevenwicht in Oost-Azië in het nadeel van China.

De jongste poging tot een diplomatieke doorbraak is van Javier Solana, chef buitenland van de EU. Na een bezoek aan Japan kwam hij gisteren aan in Zuid-Korea. Morgen woont hij in Wenen de vergadering van het atoombureau IAEA over Noord-Korea bij, waarna hij naar Pyongyang wil.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden