China wil 45 miljoen banen scheppen

De Chinese regering wil de komende drie jaar 45 miljoen banen scheppen. Dat staat in het centrale plan over werkgelegenheidsgroei dat woensdag werd gepresenteerd.

SHANGHAI - De banen moeten vooral bij het midden- en kleinbedrijf in de dienstensector komen. Peking hoopt zo de stedelijke werkloosheid onder de 5 procent te krijgen.


Om de gestaag stijgende prijzen te compenseren - de inflatie in China bedraagt ruim 4 procent, en vooral de voedselprijzen blijven meer stijgen dan de regering zou willen - zullen de minimumlonen elk jaar met 13 procent worden verhoogd. In Shanghai is het wettelijk minimum met omgerekend 150 euro per maand het hoogst, in het binnenland kan het de helft zijn.


De Chinese economie zal volgens de staatsplanners in Peking minder gaan groeien dan voorgaande jaren, toen gemiddeld 10 procent groei werd gemeld. In 2011 was de groei nog 9,2 procent, in 2012 zal het waarschijnlijk ergens tussen de 8 en 9 procent worden.


Vergeleken met de rest van de wereld doet China het daarmee nog opvallend goed, maar dat betekent niet dat er geen problemen zijn. De werkloosheid onder afgestudeerden is veel hoger dan onder laag geschoolde jongeren. Dit komt doordat het aantal universiteiten en andere hogere opleidingen sterk steeg, maar er te weinig passende banen zijn. Dit jaar zullen in China bijna zeven miljoen hoger geschoolde jongeren de arbeidsmarkt opstromen, zes keer zoveel als in 2000.


Aan de andere kant van de arbeidsmarkt, bij fabrieken en in de eenvoudige dienstverlening (restaurants, winkels) is er juist tekort aan personeel. Er komen minder jonge migranten naar de industrie bij de dure kuststeden omdat ze in het binnenland tegenwoordig ook werk kunnen vinden. Chinese werkgevers waren tot voor kort verwend omdat ze eenvoudig jong, hardwerkend en plooibaar personeel konden vinden.


Nu moeten ze steeds vaker mensen van boven de 30 aannemen, die duurder zijn en meer eisen stellen. Volgens de officiële statistiek vonden de afgelopen vijf jaar een slordige 45 miljoen migranten van het platteland - door de beleidsmakers in Peking aangeduid als het 'rurale arbeidsoverschot' - werk in de stad.


Het Chinese midden- en kleinbedrijf (mkb), dat voor het grootste deel uit particuliere bedrijven bestaat, is al jaren de belangrijkste banenmotor. Ongeveer 80 procent van de nieuwe banen komt van het naar schatting vijftig miljoen ondernemingen tellende mkb. Hoewel de staatssector nog steeds heel groot is en in tal van sectoren oppermachtig, levert die te weinig nieuw werk op.


Peking wil dat de staatsbanken hun traditionele voorkeur voor leningen aan staatsbedrijven aanpassen om meer financiële ruimte te geven aan de particuliere sector. In diverse delen van China is een levendig ondergronds circuit ontstaan voor onderhandse leningen aan de privésector. Dit heeft al diverse keren tot ongelukken geleid, omdat dergelijke leenstelsels door wanbetaling en speculatie onderuitgingen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden