China wijdt bisschop zonder toestemmming Vaticaan

De 36-jarige priester Wang Renlei is donderdag in de Oost-Chinese stad Xuzhou tot bisschop gewijd zonder dat het Vaticaan ermee had ingestemd....

ANP

Bij de wijding in de kerk van het Heilig Hart waren honderden mensen aanwezig. Wie geen plek in het gebouw had bemachtigd, kon in de kou buiten de dienst op televisieschermen volgen. Toen Wang met een gouden staf in zijn hand de kerk verliet, bestrooide de menigte hem met confetti.

China brak in de jaren vijftig met het Vaticaan. Het communistische regime eiste dat rooms-katholieken het gezag van de paus niet langer zouden erkennen, en weigerde bisschoppen te accepteren die door de paus waren benoemd. Het regime stichtte een patriottische katholieke kerk, die wel de paus als geestelijk leider erkent, maar elke inmenging van Rome in de interne zaken afwijst.

Sinds enige jaren streven Peking en het Vaticaan naar verbetering van de betrekkingen. Toekomstige bisschoppen van de patriottische kerk kunnen daardoor contact met Rome opnemen om instemming van het Vaticaan voor hun wijding te verkrijgen. Dit jaar heeft China echter twee bisschoppen zonder pauselijke goedkeuring benoemd. Naar schatting zijn er ongeveer tien miljoen katholieken in China: leden van de patriottische kerk en van de ondergrondse Rooms-Katholieke Kerk, die de paus wel erkent. In China zijn 97 bisdommen, waarvan er 42 vacant zijn. In ongeveer acht bisdommen is de bisschop zeer oud of is zijn gezondheid slecht.

Het Vaticaan heeft nog niet op de wijding van Wang gereageerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden