China weigert EU-heffing op CO2 voor luchtvaart te betalen

De Chinese regering heeft zijn luchtvaartmaatschappijen opgedragen de Europese heffing op CO2 niet te gaan betalen. Het verzet tegen de Europese klimaatregel is nu officieel.Volgens de Chinezen is de Europese maatregel in strijd met internationale klimaat- en luchtvaartafspraken. Ook is de heffing in strijd met de belangen van China's burgers en bedrijven, zo meldde de officiële regeringssite www.gov.cn.

De mededeling komt een week voor een Chinees-Europese top in Peking. Europa heeft China hard nodig om zijn schulden te financieren.

De Europese Commissie reageerde relatief onbewogen. Op een persconferentie in Brussel zei een woordvoerder van klimaatcommissaris Connie Hedegaard dat de Chinezen tot dusverre gewoon meedoen aan het emissiesysteem voor de luchtvaart, dat per 1 januari is ingegaan. 'Ze hebben zich gewoon aangemeld voor de emissierechten die ze gratis krijgen.' Bovendien wordt het geld pas verwacht rond april 2013, als de factuur voor het eerste jaar moet worden afgerekend.

Toch lijkt de klimaatstrijd in de lucht zich te verharden. Al sinds juni vorig jaar hangt er een handelsoorlog in de lucht, doordat Europa unilateraal besloot de luchtvaart (een beetje) te laten betalen voor de CO2-uitstoot.

Alle luchtvaartmaatschappijen die naar of uit Europa vliegen, moeten rechten kopen om hun uitstoot te compenseren. Dit jaar krijgen de bedrijven nog 85 procent van hun rechten gratis, maar dat aandeel wordt steeds minder. De totale kosten van het systeem lopen op van 500 miljoen euro in 2012 tot 9 miljard in 2020. Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen stapten al naar het Europese Hof, maar die zaak verloren ze.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden