China: 'Vrouw winnaar Nobelprijs onder huisarrest'

WASHINGTON/PEKING - Liu Xia, de vrouw van winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede 2010, Liu Xiaobo, staat onder huisarrest. Dit heeft de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Freedom Now zondag laten weten.

ANP
Liu Xiaobo en zijn vrouw Liu Xia in 2002 Beeld afp
Liu Xiaobo en zijn vrouw Liu Xia in 2002Beeld afp

Liu Xiaobo en Liu Xia hadden elkaar zondag even gesproken voor het huisarrest inging, aldus mensenrechtenactivisten in China. Liu Xia zou haar man hebben laten weten dat aan hem de prestigieuze internationale onderscheiding is toegekend.

Verklaring
Het Informatie Centrum voor Mensenrechten en Democratie gaf een verklaring uit over de ontmoeting. In de verklaring wordt de schoonmoeder van de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede geciteerd. Het is niet bekend waar Liu Xiaobo en Liu Xia elkaar hebben ontmoet.

Zaterdag waren berichten in omloop dat Liu Xia onder begeleiding van politieagenten was meegenomen naar de noordoostelijke stad Jinzhou waar haar man in de gevangenis zit.

Geweldloze strijd

Het Nobelcomité kende vrijdag de prijs toe aan Liu Xiaobo voor zijn lange en geweldloze strijd voor mensenrechten in China. Het comité gelooft dat er een nauwe band is tussen mensenrechten en vrede. Liu Xiaobo zit een gevangenisstraf van elf jaar uit, omdat hij medeauteur is van de petitie Charta 08. Daarin wordt gepleit voor hervormingen in China.

Hij zat eerder een jaar in de gevangenis voor deelname aan de protesten op het Plein van de Hemelse Vrede in juni 1989. Ook bracht Liu Xiaobo drie jaar door in een communistisch 'heropvoedingskamp'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden