China voert steun aan Afrika op: 60 miljard ontwikkelingshulp

China is al jaren gul voor het Afrikaanse continent. Maar dat president Xi de steun nu gaat verdriedubbelen, komt als een complete verrassing.

President Xi en zijn vrouw Peng Liyuan bezochten ook een natuurreservaat in Zimbabwe. Beeld reuters
President Xi en zijn vrouw Peng Liyuan bezochten ook een natuurreservaat in Zimbabwe.Beeld reuters

China schenkt Afrika een ongekende 60 miljard dollar aan ontwikkelingshulp. Dat heeft de Chinese president Xi Jinping toegezegd aan de presidenten van Afrika. Met het geld zegt China te willen bijdragen aan de industrialisering van het Afrikaanse continent.

Xi deed zijn belofte vrijdag in Johannesburg tijdens een forum over samenwerking tussen Afrika en China, onder een staande ovatie van Afrikaanse regeringsleiders. Dat China opnieuw fors geld zou steken in Afrika was al verwacht, maar de hoogte van het bedrag overtrof alle prognoses.

Tijdens de voorgaande edities van de eens in de drie jaar gehouden Chinees-Afrikaanse top had China de financiële steun aan Afrika steeds verdubbeld: van 5 miljard in 2006 naar 10 miljard in 2009 en 20 miljard dollar in 2012. De nu toegezegde 60 miljard (55 miljard euro) is ruim meer dan de totale ontwikkelingshulp die Afrika in 2013 van alle landen gezamenlijk ontving.

Belangrijkste handelspartner

Met het geld wil China onder meer de Afrikaanse infrastructuur helpen verbeteren, evenals de op de export met China gerichte Afrikaanse industrie. Ook beloofde Xi een deel van de schulden van Afrika's armste landen aan China kwijt te schelden.

De hulp aan Afrika komt op een opportuun moment nu veel Afrikaanse economieën gebukt gaan onder de teruglopende groei in China. China is voor het Afrikaanse continent de grootste economische supermacht. Het land stootte Amerika zes jaar geleden van de troon als Afrika's belangrijkste handelspartner. Maar de Chinese handel met Afrika was de eerste negen maanden van dit jaar 18 procent lager dan dezelfde periode vorig jaar. China importeert minder grondstoffen, terwijl de Chinese investeringen de eerste helft van 2015 met 40 procent kelderden.

Sneer naar het Westen

China is veelvuldig bekritiseerd om de in de ogen van de critici eenzijdige handelsrelatie met Afrika, vooral gericht op de exploitatie van Afrika's natuurlijke hulpbronnen. Xi benadrukte tegenover zijn gehoor van Afrikaanse regeringsleiders dat hij een gelijkwaardige relatie met Afrika nastreeft. Hij zei dat China is toegewijd aan het doel om Afrika ontwikkeling en welvaart te helpen bereiken.

De Chinese president deelde daarbij een sneer uit aan het Westen, in Afrika nog altijd gewantrouwd om zijn bemoeienis met Afrikaanse zaken. Waar westerse regeringen het geven van ontwikkelingshulp voorwaardelijk stellen aan eisen over democratie en mensenrechten, kwam China niet met een eisenpakket. 'China gelooft stellig dat Afrika aan het Afrikaanse volk toebehoort en dat Afrikaanse zaken door het Afrikaanse volk beslist moeten worden', zei Xi. 'We moeten toegewijd blijven aan politieke gelijkwaardigheid en wederzijds vertrouwen. We moeten elkaars keuze voor ontwikkelingspaden respecteren en niet onze wil opleggen.'

De Zimbabwaanse dictator Robert Mugabe, voorzitter van de Afrikaanse Unie, deed ook een antiwesterse duit in het zakje. 'Hij doet voor ons wat we vroeger van onze kolonisatoren verwachtten', complimenteerde Mugabe Xi, onder luid applaus van het publiek. Mugabe noemde de Chinese president onder meer 'een door God gezonden persoon'.

De door China beloofde 60 miljard dollar bestaat uit onder meer 5 miljard dollar aan subsidies en rentevrije leningen en 35 miljard dollar aan leningen en exportkrediet. Een bedrag van 156 miljoen dollar gaat naar voedselhulp voor door droogte getroffen landen, terwijl China nog eens 60 miljoen dollar steekt in antiterreureenheden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden