China verprutst pr in Shanghai

De APEC-top in Shanghai had een show moeten worden van China's verbluffende economische ontwikkeling en een demonstratie van moderne public relations....

Van onze correspondent Jan van der Putten

Het was niet de schuld van de Chinese leider Jiang Zemin dat de langdurig voorbereide top van Aziatische en Amerikaanse leiders werd gedomineerd door de strijd tegen het terrorisme. Maar een wat betere presentatie zou hem veel ironische commentaren hebben bespaard.

Voor de pers begon de conferentie hoopgevend: de internetsites van CNN, de Washington Post, de Los Angeles Times en andere media die de laatste jaren waren geblokkeerd, waren ineens toegankelijk. Maar de sites van de BBC, Amnesty International en enkele Taiwanese kranten bleven onbereikbaar.

De grenzen aan de openheid werden snel zichtbaar. Een Chinese site werd gesloten wegens kritiek op de regering. Op een persconferentie ontnam de Chinese minister van Buitenlandse Zaken een Taiwanese minister ruw het woord. Toen ook de delegatieleider van Taiwan een veto kreeg, liep Taiwan weg.

De persconferentie van Bush en Jiang Zemin werd met grote vertraging uitgezonden. De buitenlandse tv-kanalen weigerden het exorbitant hoge bedrag te betalen dat China eiste voor een rechtstreekse uitzending. Op de Chinese tv waren de uitspraken van Bush over politieke en religieuze vrijheid geschrapt.

Jiangs laatste persconferentie was geen voorbeeld van improvisatie. De antwoorden op de vooraf ingediende vragen las hij voor van een papiertje. De enige spontane vraag ('Treedt u af als volgend jaar uw termijn van leider van de communistische partij en de centrale militaire commissie afloopt?') bracht hem in grote verlegenheid.

Verward keek Jiang naar de vertaler. Na overleg met enkele ministers kwam hij met het nietszeggende antwoord: 'Deze zaak zal worden behandeld in strikte overeenstemming met China's wettelijke bepalingen.' Einde persconferentie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden