China verlangt dat VS hun spionagevluchten staken

Hoewel VS-diplomaten hebben kunnen praten met de bemanning van het spionagevliegtuig dat in China aan de grond staat, zijn de problemen nog niet opgelost....

ReutersAP en AFP

Amerikaanse diplomaten hebben dinsdagavond een kleine drie kwartier kunnen spreken met de bemanning van het spionagevliegtuig dat in China aan de grond staat sinds het zondag in botsing is gekomen met een Chinese jager. De bemanningsleden (21 mannen en 3 vrouwen) maken het goed, meldde de militaire attaché van de Amerikaanse ambassade in Peking.

'Ons doel is hen zo snel mogelijk weer thuis te krijgen', zei attaché Neal Sealock, die de bemanning had opgezocht op de militaire basis op het eiland Hainan waar de beschadigde EP-3 zondag een noodlanding maakte.

Ook de Amerikaanse minister van Defensie, Colin Powell, riep China op de bemanning 'spoedig' vrij te laten - een oproep die later werd bekrachtigd door president Bush. Powell zei dat de ontmoeting met de bemanning wel eens wat eerder had mogen plaatsvinden. 'Niettemin hoop ik dat dit de eerste stap is om deze zaak volledig uit de wereld te helpen.'

De geluiden uit Peking klonken echter niet bemoedigend. President Jiang Zemin zei dat de schuld voor het incident volledig bij de Verenigde Staten ligt - 'daar hebben we alle bewijzen voor'. Hij eiste dat de VS een eind maken aan hun verkenningsvluchten boven de Chinese kustwateren, om verdere incidenten te voorkomen.

'Het is het Amerikaanse vliegtuig dat zich niet aan de regels heeft gehouden, gevaarlijke manoeuvres heeft uitgehaald en ons vliegtuig heeft beschadigd', zei de Chinese president volgens een regeringswoordvoerder tegen de premier van Qatar, die dinsdagochtend bij hem op bezoek kwam. 'Wij kunnen niet begrijpen waarom de Amerikanen veelvuldig verkenningsvluchten uitvoeren zo dicht in de buurt van China.'

De regeringswoordvoerder ging niet in op de vraag van journalisten of er Chinese functionarissen aan boord van het Amerikaanse verkenningsvliegtuig zijn geweest. Over de vrijlating van de bemanning zei hij dat die afhangt van het onderzoek naar de zaak.

Van hun kant lieten de Amerikanen niets los over de vraag of de bemanning erin was geslaagd alle gevoelige informatie en apparatuur in het spionagevliegtuig tijdig te vernietigen.

De Amerikaanse ambassadeur in Peking, admiraal b.d. Joseph Prueher, zei in een tv-interview dat de Verenigde Staten niet van plan zijn China hun verontschuldigingen aan te bieden. 'Ik zou daar toch wel moeite mee hebben, en ik denk dat mijn regering dat ook zou hebben', zei hij in antwoord op een vraag van CBS.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden