China verklaart oorlog aan luchtvervuiling - maatregelen in de maak

De Chinese premier Li Keqiang heeft vandaag 'de oorlog verklaard' aan de ernstige luchtvervuiling in grote steden. Hij beloofde tijdens het Nationale Volkscongres in Peking dat de regering de smog die miljoenen Chinezen regelmatig de adem beneemt 'net zo vastberaden zal bestrijden als de armoede'.

De luchtvervuiling is in sommige Chinese steden (zoals hier in Peking) zo erg dat inwoners gezichtsmaskers dragen. Beeld afp

Li signaleerde dat de natuur 'met een rood licht waarschuwt tegen een model van inefficiënte en blinde ontwikkeling'. De premier kondigde aan dat de regering de uitstoot van kleine stofdeeltjes wil verminderen. Dat moet onder meer gebeuren door kolencentrales uit te rusten met technologieën die zwavel, stikstofoxiden en stofdeeltjes filteren.

Verder wil de regering 6 miljoen zeer vervuilende auto's van de wegen halen en overal in het land op een schoner soort diesel overstappen. De regering vindt verder dat de ontwikkeling en het gebruik van milieuvriendelijke techniek sneller moet. Volgens premier Li moet in China een 'dynamische opkomende industrie' ontstaan die zich bezighoudt met duurzame technologie. Momenteel wordt zo'n 65 procent van de Chinese energie opgewekt in kolencentrales.

Gezondheidsrisico's
In grote steden is de lucht zodanig verziekt door de zware industrie en het uitdijende Chinese wagenpark, dat op de ergste dagen een wandeling over straat al gezondheidsrisico's oplevert. Vooral ouderen en kleine kinderen krijgen regelmatig het dringende advies om binnen te blijven.

Eind vorige maand bleek uit metingen in Peking dat de hoeveelheid van de schadelijkste stofdeeltjes daar 9 keer zo hoog was als volgens de Wereldgezondheidsorganisatie acceptabel is, met alle gevolgen van dien voor de longen van inwoners die de lucht inademen.

Beeld reuters
Beeld getty
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.