China verhoogt uitgaven voor defensie

China gaat zijn defensieuitgaven flink verhogen, eerder afgesproken economische hervormingen doordrukken, de rampzalige milieuvervuiling serieus aanpakken en de corruptie met harde hand bestrijden. Dat heeft de Chinese regeringsleider Li Keqiang woensdag gezegd bij de opening van de jaarlijkse zitting van het Nationale Volkscongres, het Chinese parlement.

PEKING - Premier Li kondigde aan dat de begroting van het Volksbevrijdingsleger dit jaar met 12,2 procent zal worden verhoogd tot omgerekend ruim 96 miljard euro. Het is de grootste toename van de militaire uitgaven in drie jaar. Peking wil het geld gebruiken voor de ontwikkeling van moderne wapens en voor de versterking van kust- en luchtverdediging. Dat terwijl landen in de regio als Japan en Zuid-Korea zich steeds zenuwachtiger maken over China's territoriale ambities in de Oost- en Zuid-Chinese zee.


In een sneer naar Japan zei Li dat China 'de overwinning van de Tweede Wereldoorlog zal waarborgen' en dat niemand de geschiedenis kan herschrijven. Beide landen maken aanspraak op een onbewoonde eilandengroep en zijn al maandenlang verwikkeld in een bittere woordenstrijd.


De premier zei dat de economische groei komend jaar zeker op 7,5 procent moet uitkomen. Volgens hem is de economische ontwikkeling van het land de belangrijkste opdracht van de regering, maar zijn er 'pijnlijke aanpassingen' nodig. 'We staan op een moeilijk kruispunt en ons pad naar boven is uitzonderlijk steil', verklaarde hij tijdens zijn speech in de Grote Hal van het Volk in Peking. 'Grote problemen komen naar boven en pijnlijke structurele aanpassingen moeten worden gedaan.'


De Chinese economie is nu de grootste ter wereld na die van de Verenigde Staten, maar deskundigen geloven dat het 'Wilde Oosten' stevig zal moeten hervormen om tot een duurzamer groeimodel te komen. Een partijvergadering in november kwam daarvoor met ambitieuze plannen die nu zullen worden uitgevoerd, aldus Li.


De vrije markt krijgt binnen dat nieuwe economische model een 'cruciale rol' en de financiële sector wordt geliberaliseerd. Tegelijkertijd maakt Peking duidelijk dat er aan de rol van de oppermachtige staatsbedrijven nauwelijks wordt getornd.


Li had vooral ook aandacht voor het milieu en nam zelfs het in regeringskringen gevreesde woord 'smog' in de mond. 'Smog beïnvloedt grote delen van China en milieuvervuiling is een groot probleem', zei hij. 'Dat is het waarschuwingslampje van de natuur dat aangeeft dat er inefficiënt en blind wordt geproduceerd. We verklaren oorlog aan de vervuiling en zullen het met dezelfde vastberadenheid bevechten zoals we armoede bestreden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.