China verbiedt handel in ivoor

China legt voor het einde van 2017 de handel in ivoor aan banden. Dat heeft de Chinese regering vrijdagavond bekend gemaakt. Het Wereld Natuur Fonds noemt het aanstaande verbod een historisch besluit. China is de grootste ivoorafnemer ter wereld: naar schatting komt 70 procent van de handel daar terecht.

in beslag genomen Ivoor in Thailand.Beeld reuters

'Het sluiten van de grootste legale ivoormarkt zal mensen in China en daarbuiten ervan weerhouden ivoor te kopen en het moeilijker maken voor ivoorsmokkelaars om hun illegale voorraden te verkopen', zegt het WNF over het aanstaande verbod. De Amerikaanse mileuorganisatie Natural Resources Defense Council noemt het verbod het grootste teken van hoop voor olifanten sinds de stroperij begon.

China kondigde het verbod eerder al aan, zonder daarbij een termijn te noemen. De definitieve ban komt sneller van verwacht: vanaf eind maart zal het verbod op ivoorhandel in gaan.

Ivoor dat in Hanoi (Viëtnam) dit jaar in beslag werd genomen.Beeld ap

Neushoorns en olifanten worden met uitsterven bedreigd door grootschalige illegale stroperij. De Great Elephant Census telde in 2014 350 duizend olifanten, een daling van 30 procent in slechts zeven jaar. In hetzelfde jaar schoten stropers alleen al in Zuid-Afrika 1.215 neushoorns neer voor hun hoorn, op een totale populatie van ongeveer 25 duizend. Volgens het WNF en de organisatie Traffic, die de handel in de gaten houdt, piekte het stropen van Afrikaanse olifanten in 2011.

Het grootste deel van het ivoor komt terecht in Aziatische landen. In met name in China, Thailand, Vietnam en de Filipijnen is de vraag groot. Veel Aziaten zien ivoor als een statussymbool, de prijs van een kilo kan oplopen tot 850 euro. Bovendien wordt aan neushoornivoor in Azië een onbewezen medicinale werking toegeschreven.

Eerder dit jaar besloten ook de Verenigde Staten, een andere belangrijke afzetmarkt, de ivoorhandel grotendeels te verbieden. Daar gelden nog wel enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld voor oudere muziekinstrumenten waar ivoor in is verwerkt. In Europa is de handel in ivoor al jaren verboden, maar ook hier zijn uitzonderingen op de regel. Zo mogen objecten van ivoor die voor 1990 zijn vervaardigd wel worden verkocht.

Lees ook

Vietnam moet zo snel mogelijk een eind maken aan een crimineel netwerk dat zich vanuit een dorp niet ver van de hoofdstad Hanoi schuldig maakt aan de grootschalige illegale handel in wildlife-producten zoals ivoor, neushoornhoorn en tijgerbotten. Handel die strafbaar is volgens Vietnams eigen wetten en ook volgens internationale conventies die Vietnam mede heeft ondertekend.

Een 66-jarige Chinese zakenvrouw in Tanzania bleek spil in ivoorhandel. Ze stond in mei 2016 voor de rechter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden