China: verandering klimaat bedreigt voedselvoorziening

China krijgt door klimaatverandering steeds meer te maken met zowel watertekorten als overstromingen. Tegen 2050 kan een kwart van de bevolking 'ernstig' gebrek aan water hebben. Dat staat in een rapport van wetenschappers die in opdracht van Peking de effecten van klimaatverandering in kaart hebben gebracht.

SHANGHAI - China is samen met de VS de grootste vervuiler ter wereld. De snel groeiende economie draait grotendeels op vuile energie uit kolencentrales. De uitstoot van broeikasgassen zal de komende decennia ook alleen maar toenemen, ondanks plannen van Peking om de vervuiling in te tomen.

De regering krijgt nu de waarschuwing dat 'zonder effectieve maatregelen, klimaatverandering in de tweede helft van deze eeuw een bedreiging kan worden voor de nationale voedselveiligheid'. Aanpassen kan lang goed gaan, maar de kosten worden steeds hoger, aldus het rapport. 'China ziet zich geconfronteerd met extreem grimmige omstandigheden, wat ecologie en milieu betreft.'

Directe aanbevelingen doen de wetenschappers niet. Het rapport zal dienen als basis voor beleidsdiscussies in Peking, waar het milieu traditioneel ondergeschikt is aan hoge economische groei.

Pas de laatste paar jaar komt daar wat verandering in, maar Peking wil de groei wel hoog houden. Op internationale milieuconferenties staan de Chinezen daarom bij voorkeur op de rem en wijzen ze naar het Westen. Maar het wordt steeds meer welbegrepen Chinees eigenbelang om zelf meer tegen klimaatverandering te doen, valt uit het rapport te lezen.

De regering koestert vanouds het idee dat de natuur sterk te manipuleren is. Zo wordt al jaren gewerkt aan een reusachtig kanalenstelsel dat water uit het natte zuiden naar het droge noorden moet voeren. Pekings beste wetenschappers - het rapport is van de Chinese academie van wetenschappen, het ministerie van techniek en het meteorologisch instituut - wijzen er nu duidelijker dan tevoren op dat er grenzen zijn aan dergelijke noodgrepen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden