China valt weer fel uit naar Taiwan

Met een scheldkanonnade en nieuwe bedreigingen heeft China zijn afwachtende houding tegenover Taiwan laten varen. De gekozen vice-president van het eiland is betiteld als 'het schuim der natie'....

Van onze correspondent Jan van der Putten

Na de vergeefse pogingen om met invasiedreigementen een zege van Chen Shui-bian in de presidentsverkiezingen van 18 maart te verhinderen, trok Peking tot vreugde van Washington bij. De Chinese regering zei dat ze de nieuwe leider, wiens partij vroeger ijverde voor onafhankelijkheid, zou beoordelen op zijn daden. Chen treedt aan op 20 mei.

Van zijn kant probeerde Chen zo gematigd mogelijk over te komen. Hij stelde Peking voor te gaan onderhandelen en vroeg de huidige minister van Defensie, generaal Tang Fei, premier te worden, als waarborg van de continuïteit. En hij verzekerde dat hij de onafhankelijkheid slechts zou uitroepen als er een invasie dreigde.

Peking eist als onderhandelingsvoorwaarde erkenning van het beginsel van het ene China. Aan die voorwaarde kan Chen niet voldoen. De gekozen vice-president, Annette Lu, zei vorige week dat Taiwan en het vasteland geografisch dicht bij elkaar liggen, maar door de geschiedenis verre verwanten waren geworden.

China reageerde furieus. Lu had 'haar ware gezicht laten zien van extremiste en onverbeterlijke agitator voor de onafhankelijkheid van Taiwan'. Met haar 'giftige woorden' wilde ze 'haar Taiwanese kameraden ophitsen om hun landgenoten in het moederland te haten'. Ze had zich ontpopt tot 'het schuim van de Chinese natie'.

Lu zei dat deze laster haar deed denken aan de manier waarop de Kwomintang haar had behandeld - tijdens de lange dictatuur van deze partij heeft ze vijf jaar vastgezeten - en dat ze slechts uit is op verbetering van de banden met Peking. Vanuit China neemt de druk op Taiwan echter toe.

Troepenconcentraties tegenover het eiland behoren volgens een militaire bron tot een 'strategisch plan' tegen separatistische krachten. China's hoogste generaal heeft de komende regering van Taiwan opnieuw met een invasie bedreigd. Taiwanese investeerders in China zijn gewaarschuwd dat ze naar hun winst kunnen fluiten als ze opkomen voor onafhankelijkheid .

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden