China trekt doodvonnis vijf protestanten in

Het doodvonnis van vijf Chinese protestanten is ongedaan gemaakt. Deze zeer ongebruikelijke beslissing komt kort voor het bezoek van de Chinese president Jiang Zemin, aan de Amerikaanse president Bush....

Eind vorig jaar werden dominee Gong Shenglian en vier andere leiders van de 'Zuid-Chinese Kerk' ter dood veroordeeld. Deze groep van vijftigduizend aanhangers is door het regime gebrandmerkt als een 'boze cultus', net als vijftien andere ondergrondse christelijke kerken en een aantal sekten en spirituele bewegingen zoals Falun Gong.

De vijf leiders kregen de doodstraf omdat ze door hun deelname aan een 'boze cultus' getracht zouden hebben 'de uitvoering van de wet te ondermijnen'. De verboden groepen gelden als een bedreiging van de sociale stabiliteit en de heerschappij van de communistische partij.

Het Informatiecentrum voor mensenrechten en democratie in Hongkong maakte dinsdag bekend dat het hoogste hof van de provincie Hubei de terdoodveroordelingen op 22 september ongedaan heeft gemaakt. Op 9 oktober moet de zaak opnieuw dienen. Het is een van de zeldzame keren dat een beroep tegen een doodvonnis effect heeft gehad.

Daar de Chinese justitie in politieke zaken iedere onafhankelijkheid mist, is het vrijwel zeker dat het besluit tot annulering van de vonnissen is genomen op hoog politiek niveau. De meest voor de hand liggende verklaring is de Amerikaanse reis deze maand van Jiang Zemin.

De veroordeling van dominee Gong en de zijnen komt ter sprake in het rapport over de mensenrechten in China van een commissie van het Amerikaanse Congres en de regering. Het jaarrapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken over religieuze vrijheid beticht China van godsdienstvervolging.

De annulering van de doodvonnissen kan er ook op wijzen dat de partij haar relaties met de godsdienstige groepen wil verbeteren. Ze heeft gemerkt dat in streken waar de religie bloeit, de criminaliteit daalt. Ze zou zelfs overwegen het partijlidmaatschap open te stellen voor gelovigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden