NieuwsDiepgevroren voedsel

China treft coronavirus aan op diepgevroren voedsel, Nieuw-Zeeland onderzoekt link met nieuwe uitbraak

Er zijn toenemende zorgen dat het coronavirus kan worden verspreid via diepgevroren voedsel. China zegt het te hebben aangetroffen op kippenvleugels uit Brazilië en garnalen uit Ecuador, Nieuw-Zeeland onderzoekt of er een link is met de uitbraak in Auckland.

Ben van Raaij
Vlees en vis op een markt in Beijing. China vermoedt dat de uitbraak op een markt in juni kan zijn veroorzaakt door besmetting via bevroren voedsel. Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Vlees en vis op een markt in Beijing. China vermoedt dat de uitbraak op een markt in juni kan zijn veroorzaakt door besmetting via bevroren voedsel.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

De kippenvleugeltjes met het virus erop werden aangetroffen in de Zuid-Chinese stad Shenzhen. Het monster zou zijn genomen van het oppervlak van het vlees. Tests bij mensen die in aanraking waren gekomen met het kippenvlees waren allemaal negatief. Niettemin waarschuwen de Chinese autoriteiten consumenten voorzichtig te zijn met diepgevroren voedselproducten.

Zijn de zorgen van de Chinese autoriteiten terecht? Hoogleraar Wim van der Poel, expert op het gebied van via voedsel overdraagbare virussen, geeft antwoord op vijf vragen.

Woensdag meldden Chinese staatsmedia dat het coronavirus in de oostelijke provincie Anhui was aangetroffen op de verpakking van diepvriesgarnalen uit Ecuador. Een dag eerder werd bekend dat het in de havenstad Yantai in de provincie Shandong was ontdekt op de verpakking van geïmporteerd zeefruit. Na vergelijkbare vondsten in de havens van Xiamen en Dalian had China in juli al de import van drie Ecuadoraanse garnalenproducenten opgeschort.

Het coronavirus dook zoals bekend eind vorig jaar op op een voedselmarkt in de Chinese stad Wuhan. China ging eind juni scheepscontainers met vlees en visproducten van overzee intensief controleren nadat een nieuwe uitbraak was getraceerd naar een voedselmarkt in Beijing, en er verdenkingen rezen dat voedsel in vrieshuizen een besmettingsbron zou kunnen zijn. Vleesimporten uit diverse landen, waaronder Brazilië, worden sindsdien tegengehouden.

De nieuwe uitbraak van het coronavirus in Nieuw-Zeeland werd woensdag door een regeringsfunctionaris gelinkt aan geïmporteerde voedselproducten. Een van de gezinsleden van het besmette cluster werkt in een koelpakhuis waar geïmporteerd ingevroren voedsel wordt opgeslagen. Tien van de veertien nieuwe coronagevallen zijn werknemers van het koelhuis of gezinsleden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden