China staakt operaties aan hersens van junks

De Chinese regering vindt dat het afgelopen moet zijn met hersenoperaties op drugsverslaafden. Die operaties begonnen vorig jaar in sommige ziekenhuizen aan populariteit te winnen, omdat ze worden beschouwd als een probaat middel om junks radicaal te 'genezen'....

Van onze correspondent Hans Moleman

Het Chinese ministerie van Gezondheid heeft onderstreept dat de operaties verboden zijn, in reactie op berichten dat er steeds meer klinieken komen die de herseningreep aanprijzen aan wanhopige familieleden van verslaafden. Er zou al een commercieel circuit ontstaan.

Volgens het ministerie was de hersenoperatie echter slechts toegestaan voor wetenschappelijk onderzoek, en is er geen sprake van dat ze nu kan worden gebruik voor brede toepassing. De ingreep is daarvoor nog te omstreden, vanwege het risico op blijvende veranderingen in de persoonlijkheid van de patiënten, zoals apathie of verminderde lustbeleving.

China kampt, nu het land meer open is geworden, met een groeiend drugsprobleem. Het aantal geregisteerde verslaafden steeg vorig jaar tot boven het miljoen, maar volgens officiële schattingen is het werkelijke aantal vier keer zoveel. Tweederde is aan de heroïne, maar partydrugs als XTC zijn sterk in opkomst. Ook het aantal jonge vrouwen dat zich prostitueert om een verslaving te betalen is stijgende.

Drugsgebruikers die worden opgepakt, worden gedwongen af te kicken in speciale klinieken. Het aantal niet-staatsinstellingen dat zich daarmee bezig houdt, groeit. Bij het afkicken wordt soms methadon gebruikt, in combinatie met traditionele medicijnen.

China heeft een forse inheemse drugsproductie. De meeste heroïne komt uit de zuid-westelijke provincie Yunnan, die grenst aan Birma en Laos, in een regio - de 'Gouden Driehoek' - die traditioneel daarom bekend staat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden