China speurt naar buitenaardse wezens met het Hemels Oog

Met zijn nieuwe megaradiotelescoop speurt China de kosmos af.

Tonie Mudde
De FAST-telescoop Beeld Liu Xu / AP
De FAST-telescoopBeeld Liu Xu / AP

Mochten buitenaardse wezens lange golflengtes gebruiken om met ons te communiceren, dan is de Chinese president Xi Jinping waarschijnlijk het eerste staatshoofd dat dat hoort. Sinds deze week speurt de FAST-telescoop de hemel af, met 500 meter doorsnee 's werelds grootste schotel. Het gevaarte leunt op berghellingen in het zuidwesten van China, waar na een verhuizing van negenduizend inwoners totale radiostilte heerst en dus weinig stoorzenders zijn.

Vorige maand lanceerden de Chinezen al het eerste deel van een eigen ruimtestation. Twee mijlpalen die bewijzen dat het China menens is: naast een economische en militaire grootmacht wil het land ook een wetenschappelijke gigant worden.

Een normale radiotelescoop kun je in z'n geheel richten, maar bij de nieuwe Chinese telescoop gaat dat niet lukken. De Amsterdam Arena - die met gemak in de schotel past - kantel je ook niet even van links naar rechts. Daarom is het parabolische oppervlak opgedeeld in kleine geometrische vlakken die individueel kunnen bewegen.

Aan schotelantennes voor televisies zit zo'n spriet, het ontvangstcentrum waar de teruggekaatste radiogolven samenbundelen. Hoe doen ze dat bij de Chinese telescoop, met al die bewegende vlakjes? Simpel: aan de torentjes aan de rand van de schotel zijn koorden gespannen met daaraan de ontvanger. Laat het ene koord vieren en trek het andere aan, en de ontvanger schuift zo weer het brandpunt in.

Hemels Oog

Naast eventuele signalen van buitenaardsen zoeken de Chinezen ook naar donkere materie, het mysterieuze ruimtespul dat er volgens astronomen wel móét zijn omdat ze anders de bewegingen van de sterren niet kunnen verklaren. Fundamenteel onderzoek naar de evolutie van de kosmos dus. Het plan is om het Hemels Oog, zoals de kolos liefkozend wordt genoemd, op te nemen in een internationaal netwerk van telescopen. Vele ogen samen zien scherper dan één.

Nog nieuwsgierig naar dat kronkelende lichtsnoer in de schotel? Kijk dan eerst naar de sterren aan de hemel: geen puntjes, maar vegen. Aha, de fotograaf gebruikte een lange sluitertijd. Dat lichtsnoer wordt getrokken met de lampen van een rondrijdende auto.

Uitleg: Chen Na (Chinese Academie van Wetenschappen), Ilse van Bemmel (JIVE).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden