China snelst groeiende producent biologisch eten

China is bezig met wat door sommigen al een 'biologische revolutie' wordt genoemd. Het land is de snelst groeiende producent van biologisch voedsel in de wereld. Op de lijst van landen met de meeste hectaren biologische landbouwgrond is China opgeklommen naar de tweede plaats, achter Australië. In 2000 stond China nog op de 45ste plek.

AMSTERDAM - Het Chinese ministerie van Landbouw verwacht dat het areaal biologische landbouwgrond de komende jaren met 20 tot 30 procent per jaar toeneemt. De groei wordt vooral veroorzaakt door de stijgende vraag naar biologisch voedsel in het binnenland.


In China is nu ruim 4 miljoen hectare in gebruik voor het verbouwen van biologische gewassen en het verzamelen van producten in het wild, zoals bessen en honing. Dat is 3,5 procent van het totale landbouwareaal. Ter vergelijking: in Nederland is het aandeel biologische landbouwgrond nog geen 3 procent van het totaal.


De groei is iets van de laatste jaren. Tot 2005 was de biologische landbouw in China qua omvang verwaarloosbaar. Sindsdien is de hoeveelheid biologische landbouwgrond meer dan vertienvoudigd.


De gangbare Chinese landbouw is zeer intensief. China is de grootste gebruiker van kunstmest en bestrijdingsmiddelen ter wereld. De biologische landbouw begon aanvankelijk als exportsector. Het eerste biologisch gecertificeerde landbouwproduct dat werd geëxporteerd, was groene thee uit Lin'an in 1990. De thee droeg het stempel van het Nederlandse Skal, een biologische certificeringsorganisatie.


Nog steeds wordt een groot deel geëxporteerd naar Europa, de VS en Japan. Daarbij gaat het om producten als biologische bonen, rijst, thee, paddenstoelen en knoflook. Volgens het China Organic Food Certification Centre bedroeg de waarde van de biologische export in 2004 350 miljoen dollar (285 miljoen euro).


Maar de laatste jaren is de binnenlandse markt sterk gegroeid. Dat komt vooral door recente voedselschandalen, zegt Edith Lammerts van Bueren, hoogleraar aan de Wageningen Universiteit, die veel samenwerkt met het Chinese Centre for Agricultural Policy in Peking. 'Dat heeft bijgedragen aan meer bewustzijn over eten.'


Nieuwe rijken in grote steden als Peking en Shanghai zijn bereid drie tot tien keer meer te betalen voor biologisch voedsel, dat zij betrouwbaarder achten. Onder jongere generaties Chinezen is biologisch hip. Er zijn geen cijfers over de binnenlandse afzet, maar de waarde daarvan is zeker hoger dan van de export.


Ook onder kleine boeren is er een beweging ten gunste van biologisch, stelt Lammerts van Bueren. Veel boeren zijn ongeletterd en kunnen de gebruiksaanwijzing op de zakken chemische bestrijdingsmiddelen niet lezen. 'Daardoor gebeuren er verschrikkelijke ongelukken. Er is een beweging die zegt: wij willen van de chemie af.'


Biologische landbouw is ontdekt als een manier om authentieke landbouwrassen te behouden en kleine boeren te steunen. In Guangxi, een bergachtige provincie in het zuiden van China, zijn boeren een samenwerking aangegaan met een onafhankelijke consumentengroep in de regiohoofdstad Nanning.


Boeren leveren groenten en vlees aan een biologisch restaurant in de stad. Daarnaast stellen ze een biologisch groenteabonnement samen voor consumenten in Nanning. Hun inkomen uit biologische landbouw is gestegen van 146 yuan (20 euro) in 2009 tot bijna 8.000 yuan (1.100 euro) in 2011. Sinds kort leggen de boeren zich ook toe op het fokken van biologische varkens. Een van de dorpen verkoopt zijn biologische rijst via internet.


het Vervolg Wie voedt China?


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden