NieuwsCoronavirus

China sluit tien steden af tegen verspreiding coronavirus, WHO spreekt nog niet van noodtoestand

De Chinese overheid heeft donderdag en vrijdag tien steden met bij elkaar zo’n 30 miljoen inwoners van de buitenwereld afgesloten om verdere verspreiding van het corona-virus te voorkomen. Vanuit Wuhan en negen nabijgelegen steden mogen geen vliegtuigen, treinen of bussen meer vertrekken. De Chinese autoriteiten hopen zo een herhaling van de dodelijke sarspandemie te vermijden.

Een warmtescan op het vliegveld Fiumicino in Rome, waarbij passagiers van een vlucht uit Wuhan worden gescand om hun lichaamstemperatuur te meten.Beeld AFP

China nam de drastische maatregel hele steden af te sluiten nadat het aantal coronabesmettingen opnieuw sterk was gestegen. Donderdagavond waren er 638 bevestigde besmettingen en 422 verdachte gevallen. Dat is een stijging van 55 procent ten opzichte van een dag eerder. Vrijdag meldden de Chinese autoriteiten dat inmiddels 830 mensen besmet zijn met het virus. Het dodental verdubbelde woensdag tot 17 en steeg vrijdag naar 25. De meeste doden waren ouderen met eerdere gezondheidsproblemen. Kinderen blijken weinig vatbaar voor het virus.

Wuhan, waar het nieuwe virus werd ontdekt en op één na alle doden tot nu zijn gevallen, is een centraal verkeersknooppunt in China. Dagelijks stromen er ongeveer een miljoen treinreizigers en vliegtuigpassagiers de stad in en uit. Dat aantal zou nog toenemen in de dagen voor Chinees Nieuwjaar, aanstaande zaterdag, als honderden miljoenen Chinezen naar huis gaan. Gevreesd werd dat de verspreiding van het virus, dat familie is van de dodelijke longziekte sars maar een stuk minder virulent lijkt, oncontroleerbaar zou worden.

Nieuwjaarstrek

Veel inwoners van de stad leken begrip te hebben voor de afgrendeling, maar op sociale media werd geklaagd dat de overheid te lang had gewacht met de maatregel. De ‘nieuwsjaarstrek’ is al op 10 januari begonnen en miljoenen studenten en arbeidsmigranten hebben Wuhan al verlaten. Ook bleek het donderdag hier en daar nog mogelijk de stad per auto te verlaten, al werden ook steeds meer autosnelwegen afgezet. Inkomend verkeer was nog wel mogelijk, maar dat was er nauwelijks.

Patiënten wachten op behandeling in een ziekenhuis in Wuhan. Volgens Chinese media zijn veel ziekenhuizen overbevolkt en wachten patiënten met koorts urenlang in de kou.Beeld EPA

Na afkondiging van het stadskordon sloegen sommige inwoners aan het hamsteren. Op video’s van lokale media waren lege supermarktrekken te zien. Bij benzinestations stonden lange files en mondkapjes waren overal uitverkocht. Fabrikanten van mondmaskers hebben beloofd de productie op te voeren, maar doordat veel werknemers op vakantie zijn, is dat niet eenvoudig. Een fabriek in Zhejiang beloofde haar arbeiders het drievoudige te betalen als ze terugkwamen om te werken.

Volgens ooggetuigen zag Wuhan er donderdag uit als een verlaten stad. Veel inwoners zeiden van plan te zijn de komende dagen binnen te blijven. Het oudejaarsdiner met familie is bij de meesten afgezegd. Wie zich toch op straat begeeft, is verplicht een mondmasker te dragen. In veel wooncomplexen werden inwoners bij het binnen- en buitengaan op koorts gecontroleerd en de gemeenschappelijke ruimten werden gedesinfecteerd.

Alles over het nieuwe virus

Het nieuwe coronavirus in de Chinese miljoenenstad Wuhan blijkt overdraagbaar van mens tot mens en grijpt sneller om zich heen dan verwacht. Zijn we getuige van de geboorte van een nieuwe killer? En kunnen we nog wel op reis naar China? In dit dossier leest u alles wat u moet weten over het virus.

Toestroom ziekenhuizen

‘De afgelopen dagen begonnen steeds meer mensen zelf voorzorgsmaatregelen te nemen’, zegt Yiyu, een 23-jarige inwoner aan de telefoon. ‘Ik heb gisteren heel veel eten gekocht, een doos mondkapjes en een thermometer. Daarna ben ik niet meer buiten gekomen.’ Volgens haar blijven de meeste inwoners er rustig onder. ‘Het goede is dat de intensiteit van dit virus niet zo erg is als dat van sars. De mensen die eraan zijn overleden, hadden al een zwakke gezondheid.’

Wel is er bezorgdheid dat de ziekenhuizen in Wuhan niet zijn opgewassen tegen de grote toestroom aan patiënten. Lokale media berichtten dat er donderdag voor veel ziekenhuizen lange rijen stonden en dat patiënten met infusen op de gang werden ondergebracht. Een vrouw bij wie het coronavirus werd vastgesteld, zou volgens haar dochter naar huis zijn gestuurd wegens een beddentekort. Ze sluiten de stad af, maar zorgen onvoldoende voor de mensen die er zitten, zei ze op Radio 1 België.

‘Dokters werken 24 uur aan een stuk, ze slapen in het ziekenhuis’, aldus een bron in Southern China Morning Post. ‘Ze hebben onvoldoende beschermingsmateriaal. Veel medisch personeel is ziek geworden.’ Het stadsbestuur kondigde donderdagavond aan een prefabziekenhuis te zullen bouwen, speciaal voor deze longpatiënten, zoals het ook tijdens de sarsuitbraak deed. Dat ziekenhuis zou er binnen zes dagen moeten staan. Er zijn ook meer beschermingspakken en mondmaskers toegezegd.

Temperatuurcontrole bij treinreizigers die vanuit Wuhan in Hangzhou arriveren. Beeld REUTERS

WHO-beraad

De Wereldgezondheidsorganisatie vond het donderdag na een spoedvergadering van twee dagen nog te vroeg om de coronavirus-uitbraak tot een internationale noodtoestand uit te roepen. Buiten China zijn tot dusver twaalf besmettingen geconstateerd, vooral in Azië, maar sinds dinsdag ook in de Verenigde Staten. Steeds meer landen voeren temperatuurcontroles op internationale luchthavens uit.

Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden