NieuwsMaanlanding China

China’s ‘stenenverzamelaar’ Chang’e-5 succesvol geland op maan

Dinsdagmiddag landde China voor de derde maal succesvol op de maan. De lander verzamelt de komende twee dagen materiaal van het hemellichaam. Half december keert de onbemande missie naar verwachting terug op aarde.

George van Hal
Raket Chang’e-5 wordt gelanceerd op het Wenchang Space Center. Beeld AFP
Raket Chang’e-5 wordt gelanceerd op het Wenchang Space Center.Beeld AFP

De succesvolle missie markeert de volgende imposante mijlpaal van het Chinese ruimtevaartprogramma. Voor het eerst sinds het Apollo-tijdperk, toen zowel de Verenigde Staten (bemand) als de Sovjet-Unie (onbemand) maanstenen verzamelden en terugbrachten naar aarde, is een nieuwe ‘stenenverzamelaar’ geland op het oppervlak van de maan.

Rond vier uur dinsdagmiddag, Nederlandse tijd, plofte Chang’e-5 (vernoemd naar de Chinese maangodin) zachtjes op de grijze maangrond bij Mons Rümker, zo maakten Chinese staatsmedia bekend. Dat 1,3 kilometer hoge gebergte ligt iets ten noorden van de beroemde Oceanus Procellarum, de grootste van de donkere lavavlekken die je met het blote oog op de maan kunt zien.

Levering op aarde

De lander is – naar verwachting, bevestiging uit China ontbreekt – meteen al begonnen met het verzamelen van maansteen en -gruis. Eerst boort Chang’e-5 daarvoor zo’n twee meter diep een gat in de grond. Daaruit schept het materiaal omhoog en bundelt dat in een pakketje. Over ongeveer twee dagen moet een klein voertuig het verzamelde maanspul terugbrengen naar het schip dat in een baan om de maan op levering wacht. Half december keert de missie terug op aarde.

De stenen die Chang’e-5 verzamelt, moeten onder meer helpen onthullen hoe de maan ooit is ontstaan. Tegelijk moet het materiaal meer inzicht verschaffen in de geschiedenis van onze eigen planeet. Omdat de aarde zijn eigen geologische historie onder invloed van wind en regen steeds weer uitgumt, is terugkijken lastig. Maar de maan mag je gerust beschouwen als een kosmisch museumstuk. Het hemellichaam hangt al miljarden jaren onaangetast – op inslagen van ruimtestenen na – in het kille zwart van de ruimte. Dat maakt van materiaal verzameld op de maan een ware geologische schatkist.

Technologische moeilijkheidsgraad

Belangrijker nog dan de wetenschappelijke bijdrage van de missie is dat de landing, en verwachte terugkeer, van Chang’e-5 een succesvolle volgende stap markeert in de stijgende technologische moeilijkheidsgraad van het Chinese maanprogramma.

Eerder zetten de Chinezen met Chang’e-3 al een robotwagentje op de voorzijde van de maan en werd opvolger Chang’e-4 het eerste voertuig op de achterkant van de maan, de kant die je vanaf de aarde niet kunt zien.

De ruimtevaartorganisatie hoopt zich met de steeds moeilijkere missies bovenal klaar te stomen voor bemande vluchten naar onze kosmische metgezel. De volgende grote mijlpaal op de doelenlijst van het Chang’e-programma is een onbemand onderzoeksstation op de zuidpool van de maan. De volgende missie (Chang’e-6, gepland rond 2024) moet daarom niet alleen maanstenen vervoeren, maar die verzamelen op een van de potentiële vestigingslocaties van zo’n maanbasis. De eerste Chinees zal vervolgens, als alles naar planning verloopt, ergens in de jaren dertig op de maan gaan wandelen.

Lees verder:

De volgende stap in het succesvolle Chinese Chang’e-ruimteprogramma heeft als doel: stenen van de maan oprapen en terugvliegen naar de aarde.

Vrijdagavond zet China de eerste stap richting een spreekwoordelijke voet op de áchterkant van de maan. Dan lanceert men de langverwachte Chang’e-4 missie. Vier vragen over de Chinese terugkeer naar de maan.

Vijftig jaar na de eerste mens op de maan is het ook bijna 47 jaar na de laatste. En nu lijkt plotsklaps ­iedereen weer plannen te hebben voor de maan - en daar ver voorbij. Een blik op de toekomst van de menselijke verkenning van het zonnestelsel.

De Saturnus V-raket kwam op 17 juli 1969 met bulderend geweld los van de aarde. Drie Amerikaanse astronauten – Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins – zouden vier dagen later bij de maan aankomen en daar de geschiedenis van de mensheid voor eeuwig veranderen. Een prestatie die om drie redenen nog altijd ongeëvenaard is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden