NieuwsReuzepanda's

China's pandadiplomatie heeft succes: pandatweeling geboren in België

Reuzenpanda’s Baby Girl en Baby Boy zijn de nieuwste inwoners van het Belgische dierenpark Pairi Daiza. Moeder Hao Hao beviel donderdag van de tweeling. Bijzonder, want panda’s zijn maar enkele dagen per jaar vruchtbaar.

Castor van Dillen
De twee reuzenpanda’s Baby Girl en Baby Boy lijken nu nog op ‘twee kleine roze garnaaltjes’.  Beeld AP
De twee reuzenpanda’s Baby Girl en Baby Boy lijken nu nog op ‘twee kleine roze garnaaltjes’.Beeld AP

De geboorte werd vol trots bekendgemaakt op Twitter. ‘De twee kleine roze garnaaltjes zijn in goede gezondheid en worden teder verzorgd door de moeder.’

Het babynieuws was voor velen een grote verrassing. Panda’s krijgen verhoudingsgewijs de kleinste jongen van alle zoogdieren. Aan de buik van moeder Hao Hao was dan ook weinig te zien. Het Belgische dierenpark heeft veel geluk: het is al de tweede succesvolle bevalling van moeder Hao Hao. De tweeling, voorlopig Baby Girl en Baby Boy genoemd, heeft al een broertje: Tian Bao uit 2016.

Hao Hao en vader Xing Hui wonen al ruim vijf jaar in Pairi Daiza. Het pandakoppel is in totaal voor vijftien jaar uitgeleend aan de dierentuin. Hun komst stuitte destijds op verzet. Vlamingen vonden dat de toenmalige premier Elio Di Rupo het Waalse dierenpark had voorgetrokken.

Pandadiplomatie

De reuzenpanda is, naast het symbool van het Wereld Natuur Fonds (WNF), onderdeel van een Chinese soft power-strategie. China verhuurt de panda’s voor een flink bedrag aan geïnteresseerde dierenparken over de hele wereld. Die zogeheten pandadiplomatie is voor China een manier om de banden met handelspartners aan te halen.

De pandadiplomatie bestaat al eeuwen. Zo stuurde de Chinese keizerin Wu Zetian in het jaar 685 al twee panda’s naar de Japanse keizer Tenmu. Ook onder de voormalige leiders Mao Zedong en Deng Xiaoping stond het uitlenen van reuzenpanda’s symbool voor goede politieke- of handelsrelaties.

Jarenlange lobby

Sinds twee jaar zijn ook in Nederland twee Chinese reuzenpanda’s te bewonderen. Het koppel Wu Wen en Xing Ya verblijft in het Ouwehands Dierenpark. Hun verblijf Pandasia kostte zeven miljoen euro, de Rhenense dierentuin betaalt China nog eens 800 duizend euro per jaar voor de panda’s. Dat geld besteedt China aan bescherming van de bedreigde diersoort, waarvan er nog maar zo’n tweeduizend in het wild leven.

Moeder Hao Hao houdt haar tweeling vast.  Beeld AP
Moeder Hao Hao houdt haar tweeling vast.Beeld AP

Eigenaar Marcel Boekhoorn heeft jarenlang gelobbyd voor de komst van de reuzenpanda’s. Volgens Boekhoorn zou hun komst veel bezoekers aantrekken. Ook lokale ondernemers zouden daarvan profiteren. Dat viel tegen, al is de omzet van het dierenpark de afgelopen twee jaar wel met 50 procent gestegen. Bezoekers zijn meer gaan besteden tijdens hun bezoek en het aantal congressen in de dierentuin stijgt, lichtte algemeen directeur Robin de Lange eind mei toe.

Ook dierenparken in de Verenigde Staten, Oostenrijk, Maleisië en zelfs Taiwan beschikken over Chinese reuzenpanda’s. Taiwan kreeg de panda’s in 2008 in bruikleen, maar dat ging niet zonder slag of stoot. De komst van Tuan Tuan en Yuan Yuan, een woordspeling op het Chinese woord voor ‘verenigd’, werd een paar jaar eerder nog tegengehouden door een Taiwanese regering die weigerde de banden met China aan te halen.

Meer over de panda's

Is de panda eigenlijk wel zo schattig als we denken? Wetenschapsredacteur Maarten Keulemans zocht het uit.

Panda's zijn moeilijke, wispelturige eters en eten voornamelijk bamboe. De Rhenense panda’s Wu Wen en Xing Ya hebben twintigduizend vierkante meter bamboe nodig.

Een golf aan publiciteit overspoelde Rhenen toen de panda’s in 2017 aankwamen. Toch profiteerde de lokale middenstand nauwelijks van de hype.

Waar Pairi Diaza al drie jonge reuzenpanda's heeft, kan er in Ouwehands nog niet altijd geen beschuit met muisjes gegeten worden. Waarom? Verslaggever Hessel von Piekartz vond vier redenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden