Nieuws

China reageert afkeurend op neerhalen ‘spionageballon’ door VS

De Amerikaanse luchtmacht heeft een vermeende Chinese spionageballon neergehaald. China hekelt de militaire ‘overreactie’. De ballon zorgt al dagen voor diplomatieke spanningen tussen China en de VS. Volgens China is de ballon bedoeld voor klimaatonderzoek en per ongeluk boven Amerikaans grondgebied beland. De VS zijn er van overtuigd dat de ballon spionagesoftware bevat.

Maral Noshad Sharifi
De Chinese ballon, door de VS bestempeld als spionageballon, boven de staat North Carolina. Beeld ANP / EPA
De Chinese ballon, door de VS bestempeld als spionageballon, boven de staat North Carolina.Beeld ANP / EPA

Op zaterdag sloot luchtvaartdienst FAA drie vliegvelden aan de oostkust ‘ter ondersteuning van een actie van het ministerie van Defensie voor de nationale veiligheid’. De ballon werd zaterdagmiddag neergehaald boven de oceaan ten oosten van de staat North Carolina, meldde het Witte Huis. Het ding had de grootte van drie bussen. Teams zijn onderweg om de brokstukken veilig te stellen.

In een reactie sprak China enkele uren na het neerhalen van de ballon zijn ‘ernstige afkeuring’ uit. Het met geweld uit de lucht halen van de ballon door het leger is een ‘overduidelijke overreactie’ en gaat in tegen internationale verdragen, schrijft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. De ballon was ‘volledig per ongeluk’ afgedreven en zelfs Washington zou aan China hebben toegeven dat het vaartuig geen bedreiging vormde. China verwijt de VS een ‘ernstige schending van internationale conventies’ en behoudt zich het recht voor om vervolgstappen te nemen, aldus het ministerie in de felle verklaring.

‘Ik wil de vliegeniers bedanken die dit hebben uitgevoerd’, reageerde president Joe Biden zaterdagmiddag op het nieuws. Eerder had hij al laten weten dat hij het zaakje ‘zou afhandelen’, maar de vraag was op welke manier. De ballon werd boven zee neergehaald zodat de brokstukken geen gevaar zouden vormen. Amerikanen konden het live volgen op de tv.

Druk op Biden

De ballon werd eerder deze week gesignaleerd, maar niet meteen neergehaald. De druk op Biden om te handelen nam gestaag toe. Door Republikeinen werd hij weggezet als zwak. ‘Eerst weigerde Biden onze grenzen te beschermen’, twitterde Kevin McCarthy, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, ‘nu wil hij ons luchtruim niet beschermen’.

De minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, zegde vrijdag zijn voorgenomen reis naar China af vanwege de ballon. Hij zou zondag naar Beijing vliegen om de spanningen tussen de beide landen te verminderen. In plaats daarvan raken de verhoudingen tussen China en de VS verder bekoeld.

Volgens de Chinese regering misbruiken Amerikaanse politici en media de situatie om China in een kwaad daglicht te stellen. Op zaterdag herhaalde het ministerie van Buitenlandse Zaken nog eens dat de ballon per ongeluk boven de VS is beland. ‘China heeft zich altijd strikt aan de internationale wetten gehouden en de onafhankelijkheid en grenzen van alle landen gerespecteerd’, aldus het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vrijdag spotte het Pentagon een tweede ballon boven Latijns-Amerika. Amerikaanse functionarissen vermoeden de aanwezigheid van een derde ballon.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden