Nieuws

China presenteert weinig ambitieus nationaal klimaatplan

Twee dagen voor het begin van de grote klimaattop COP26 in Glasgow heeft China zijn klimaatplan ingediend. Het plan bestaat vooral uit beloften die het land al eerder deed en ‘werpt een schaduw over de mondiale inspanning voor het klimaat’.

Werknemers lossen kolen bij een opslagplaats langs een treinstation in Hefei, China.  Beeld Reuters
Werknemers lossen kolen bij een opslagplaats langs een treinstation in Hefei, China.Beeld Reuters

Zo wil China in 2060 klimaatneutraal zijn, tien jaar later dan de Europese Unie. Na 2030 zal het steenkool als energiebron langzaam uitbannen. China is de grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld. In 2030 moet 25 procent van de energie in het land afkomstig zijn van niet-fossiele brandstoffen, een verhoging van een eerder geformuleerd streefdoel met 5 procent.

Sommige experts hadden gehoopt dat China voor aanvang van de top in Glasgow nieuwe maatregelen zou aankondigen. Dat het nationale klimaatplan vooral bestaat uit een herhaling van eerdere beloften ‘werpt een schaduw over de mondiale inspanning voor het klimaat’, aldus Li Shuo van Greenpeace China. ‘In het licht van economische onzekerheden, lijkt het land te aarzelen om op korte termijn ambitieuzere doelen te formuleren’, aldus Li.

In de nationale klimaatplannen leggen landen hun ambities vast. De plannen zijn niet bindend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden