'China pakt uitstoot broeikasgassen aan met versneld emissiesysteem'

China gaat een systeem opzetten om de uitstoot van broeikasgassen aan te pakken. Dat meldden Amerikaanse functionarissen aan persbureau Bloomberg. De Chinese president Xi Jinping maakt dat volgens de functionarissen vrijdag tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten bekend. Xi gaat dan langs bij president Barack Obama op het Witte Huis.

Chinese vrouwen dragen mondkapjes tegen de smog op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking.Beeld epa

Er komt een systeem met emissierechten in China, waardoor de uitstoot moet afnemen. Per hoofd van de bevolking is de Verenigde Staten de grootste vervuiling. China is de grootste vervuiler ter wereld, gevolgd door de Verenigde Staten. Als je de wereldwijde vervuiling echter per hoofd van de bevolking bekijkt, steekt de VS met kop en schouders boven China uit.

De twee grootste CO2-uitstoters hebben eerder deze maand al in Los Angeles afgesproken dat hun steden en staten voortaan het voortouw nemen bij het beperken van de uitstoot van broeikasgassen - een uitwerking van het akkoord dat Obama en Xi vorig jaar in Peking sloten. Voor de Chinese steden betekent dit dat zij niet in 2030, maar al tien jaar eerder aan hun maximale uitstoot zullen zitten en moeten afbouwen.

Het plan met de emissierechten moet de eerste stap zijn om dit streven te behalen. Sinds april wordt er gewerkt aan het emissiesysteem. Wanneer het wordt ingevoerd is nog niet duidelijk.

Klimaat

Als de twee wereldmachten elkaar ergens gevonden hebben, dan is het als zelfbenoemde redders van het klimaat, schrijven Fokke Obbema en Michael Persson. Lees hier een voorbeschouwing op het staatsbezoek. (+)

Koolstofintensiteit

In juni dit jaar maakte China nog bekend dat de CO2-uitstoot van het land uiterlijk vanaf 2030 moet dalen. Een van de toen gepresenteerde maatregelen was het terugdringen van de 'koolstofintensiteit' van zijn economie (de CO2-emissie per eenheid bruto nationaal product) met 60 tot 65 procent vergeleken met het niveau van 2005.

Dit plan, dat bij economische groei niet per se tot een absolute afname van de totale CO2-emissies leidt, is een voortzetting van een eerder doel van 40 tot 45 procent afname in 2020.

Blijkens het toen gepresenteerde actieplan wil China het aandeel niet-fossiele brandstof in zijn energieconsumptie verhogen tot 20 procent in 2030. China is nu al wereldleider in hernieuwbare energie.

Destijds sprak de Volkskrant met Michel den Elzen, klimaatexpert bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Hij noemde het plan in lijn met de verwachtingen. 'Dat de Chinese CO2-emissies voor 2030 zullen pieken wisten we al. Dat stond ook in de aankondiging van vorig jaar, al wordt over niet-CO2-broeikasgassen zoals methaan niks gezegd. En die terugdringing van de koolstofintensiteit is weinig ambitieus.'

Tekst loopt door na graphic.

Smog in de Chinese stad Jilin.Beeld getty
De vijf grootste uitstoters tot 2014.Beeld de Volkskrant

Leiders van over de hele wereld kwamen de afgelopen tijd met plannen om de CO2-uitstoot terug te dringen. Ze doen dit in de aanloop naar de grote VN-klimaattop in Parijs in december. Van de drie grootste uitstoters, China, de VS en de Europese Unie zijn nu de voornemens bekend.

Gisteren bracht de Nederlandse adviesraad voor de Leefomgeving een rapport uit over de CO2-reductie in Nederland. De conclusie van de raad was dat Nederland niet hard genoeg werkt aan haar voornemen om over 35 jaar vrijwel geen olie, gas en kolen meer te gebruiken.

De raad, die bestaat uit klimaatexperts, stelt dat dit doel een wettelijk verankerd principe zou moeten worden. Ook moet er een onafhankelijke 'regeringscommissaris voor CO2' worden aangesteld, die de uitvoering van de afspraken bewaakt, los van politieke strubbelingen en de samenstelling van het kabinet.

Klimaatdoelen

Minister van Economische Zaken Henk Kamp nam gisteren het rapport van de adviesraad voor de Leefomgeving in ontvangst. Lees meer over het rapport en zijn reactie hierop in dit nieuwsbericht.

Bezoek

Meer details over het Chinese emissiesysteem worden vrijdag tijdens de ontmoeting tussen Xi en Obama bekend. De Chinese president kwam donderdag aan in Washington, nadat hij eerder deze week aan de westkust was begonnen met zijn bezoek aan de VS.

Bij het Witte Huis werden vlaggen van Vaticaanstad snel gewisseld voor de Chinese. Die eerste hingen er vanwege het bezoek van paus Franciscus aan Washington tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten. De paus reisde donderdag naar New York.

De Amerikaanse president Obama en de Chinese Xi Jinping.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden