China pakt tempels en monniken van Tibet aan

De autoriteiten in Tibet gaan hard optreden tegen tempels en monniken in de boeddhistische provincie. Zij hopen op die manier de wijdverbreide invloed van de Dalai Lama, die in ballingschap in India leeft, te beteugelen....

Reuter

PEKING

De Chinese machthebbers kondigden maatregelen aan ter beperking van het aantal monniken per tempel, want op sommige plaatsen in de afgelegen Himalaya-provincie zijn er meer lama's dan middelbare scholieren, schrijft Tibet Daily.

'Wij moeten absoluut niet toestaan dat iemand, zeker jonge mensen niet, worden gedwongen monnik te worden, dat tempels en levende boeddha's geld van het publiek vorderen, en aanzetten tot onrust op religieuze gronden', aldus het staatsdagblad. 'De leiding van tempels moet in handen komen van vaderlandslievende en de wet respecterende monniken.'

Boeddhistische monniken en nonnen stonden de afgelopen jaren in de frontlinie van de soms gewelddadige protesten tegen de Chinese overheersing. Het aantal tempels is na de Culturele Revolutie toegenomen omdat China zo de lokale bevolking wilde paaien. Van dit beleid wordt nu dus afstand genomen.

In een artikel op de voorpagina van de Tibet Daily wordt er bij de Tibetanen op aangedrongen waakzaam te zijn tegen aanhangers van de Dalai Lama en wordt de god-koning ervan beschuldigd 'een werktuig van vijandige westerse krachten' te zijn.

De Dalai Lama, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 1989, en zijn aanhangers zouden volgens de krant proberen China te verwesterlijken en te verdelen. Verder zou de door de Dalai Lama geleide regering in ballingschap worden beheerst door corrupte verwanten.

Op grond van de nieuwe maatregelen mogen geen nieuwe tempels meer worden gebouwd zonder toestemming van de autoriteiten en mogen mensen niet meer worden gedwongen te geloven in het boeddhisme. Leden van de communistische partij mogen geen foto ophangen van de Dalai Lama, huisaltaren erop na houden en hun kinderen naar buitenlandse scholen sturen die worden geleid door aanhangers van de Dalai Lama.

De Tibet Daily verdedigde de maatregelen met de opmerking dat zelfs China's laatste dynastie, de Qing (1644-1911) strikte maatregelen nam betreffende tempels, monniken en nonnen. 'Bij het reguleren van het aantal tempels, monniken en nonnen hoort de volksregering, geleid door de communistische partij, niet onder te doen voor de Qing-dynastie', aldus de krant.

Gevluchte tegenstanders van de Chinese heerschappij beschuldigen Peking ervan Tibet te overstromen met Chinese kolonisten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.