China ontsnapt aan veroordeling in VN-resolutie

China is woensdag op het nippertje ontsnapt aan een VN-resolutie, waarin het land zou zijn veroordeeld wegens schendingen van de mensenrechten....

Reuter, AP, AFP

GENEVE

Hoewel de Amerikaanse en Westeuropese afgevaardigden in de Commissie voor de Mensenrechten van de VN zich sterk hebben gemaakt vóór de kritische resolutie, werd de uitspraak verworpen met 21 tegen 20. Twaalf leden onthielden zich van stemming.

Maar de westerse pleitbezorgers van de resolutie beschouwen het simpele feit dat de kwestie in stemming is gebracht als een overwinning. China is er, gebruikmakend van procedurele regels, altijd in geslaagd te voorkomen dat de mensenrechtenkwestie in behandeling werd genomen.

Ook in de nacht van dinsdag op woensdag probeerde China met een 'geen-actiemotie' een stemming te voorkomen. De resolutie haalde het niet (22 stemmen voor en 22 tegen), omdat China de vereiste meerderheid niet verkreeg.

De 22 voorstemmers waren voornamelijk afgevaardigden van Aziatische en Afrikaanse landen. Een VN-functionaris in Genève sprak van een historisch moment. 'Het is de eerste keer dat een geen-actie-motie over China is afgewezen', zei hij. Vorig jaar stemden nog twintig landen voor en zeventien tegen zo'n motie, bij zeventien onthoudingen.

Ook de Amerikaanse onderminister voor Mensenrechten, John Shattuck, was tevreden. 'Het is voor het eerst dat de commissie de mensenrechtensituatie beoordeelt in landen die lid zijn van de Veiligheidsraad.'

Uit naam van de Europese Unie had voorzitter Frankrijk dit maal een gematigde resolutie ingediend. Daarin uitten de EU-lidstaten hun bezorgdheid over onder meer standrechtelijke executies en religieuze intolerantie in China. Frankrijk tekende daarbij wel aan dat Peking vooruitgang boekt met de hervorming van zijn rechtssysteem.

De Chinese ambassadeur Jin Yongjian zei dat Peking 'resoluut gekant' is tegen de resolutie. Hij noemde haar 'politiek gemotiveerd, een verdraaiing van de situatie in China en volledig ongegrond'.

Over Cuba stemden 22 leden van de VN-commissie voor een resolutie met kritiek op de talrijke schendingen van de mensenrechten in het Middenamerikanse land. De voorstemmers zijn ontevreden over de beperking van politieke en religieuze vrijheid en het recht op vrijheid van vergadering en meningsuiting. Er waren acht tegenstemmen en 23 onthoudingen.

Ook Cuba diende een resolutie in waarin 'grote bezorgdheid' werd uitgesproken over de rassendiscriminatie in de Verenigde Staten, waaronder 'willekeurige arrestaties en wreedheden door de politie'. Deze resolutie werd in de nacht van dinsdag op woensdag met grote meerderheid verworpen: drie stemmen voor en 32 tegen.

De Commissie voor de Mensenrechten in Genève veroordeelde gisteren Iran wegens veelvuldige executies en martelingen, het discrimineren van vrouwen en niet-islamitische godsdiensten en wegens het gebruik van buitensporig geweld tegen demonstraties. De commissie hekelde voorts de 'massale en buitengewoon ernstige' schendingen van de mensenrechten in Irak. In de resolutie toont de VN-commissie zich vooral bezorgd over de weigering van Bagdad gebruik te maken van humanitaire hulp door de VN.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.