China ontdekt rechten van interne migranten

Mishandeling door de politie is in China heel gewoon. Soms zijn de gevolgen dodelijk. Dat komt zelden in de krant....

Van onze correspondent Jan van der Putten

Sun Zhigang uit Wuhan was een van de honderd à tweehonderd miljoen Chinezen die op zoek naar werk hun stad of dorp hebben verlaten. In de grote steden vinden ze vaak een slecht betaalde baan als bouwvakker, sjouwer of schoonmaker, als dienstmeisje, serveerster of prostituee.

In de zuidelijke stad Kanton verging het Sun Zhigang niet slecht: dank zij zijn studie vond hij een baan als grafisch ontwerper. Maar de politie die hem op straat aanhield, was alleen geïnteresseerd in zijn verblijfspapieren, en die had hij niet bij zich.

Migranten met een vaste baan kunnen een voorlopige verblijfsvergunning krijgen. Migranten zonder papieren gelden als vagebond. Jaarlijks worden er ruim een miljoen in kampen gezet. Op papier moeten ze na hooguit twee weken terug naar hun plaats van herkomst, in de praktijk staan ze soms een half jaar lang bloot aan afpersing en mishandeling.

Sun Zhigang werd gearresteerd en legde een eigenaardig gedrag aan de dag: hij stond op zijn rechten. Hoewel zijn werkgever zijn papieren bracht, kwam hij niet vrij. Nadat hij onwel was geworden, werd hij naar een psychiatrische politiekliniek gebracht. Daar sloegen acht patiënten, aangevoerd door vier leden van de medische staf, hem dood. Er zijn filmbeelden van deze lynchpartij.

De moord werd aanvankelijk ontkend. Een perscampagne dwong de autoriteiten een onderzoek in te stellen. Dinsdag werden achttien mensen veroordeeld. De verpleegster die de moordpartij had geleid kreeg de doodstraf.

De familie heeft een grote schadevergoeding gekregen, onder voorwaarde dat ze niet spreekt met de buitenlandse pers. Maar daarmee is de kous niet af. Drie jonge hoogleraren in de rechten hebben gevraagd de vervolging van migranten te staken .

Migranten zijn onmisbaar geworden om de steden te laten functioneren, maar ze zijn vogelvrij en hun kinderen mogen niet eens naar school. Dankzij de moord op Sun Zhigang begint door te dringen dat zij ook rechten hebben.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden