China ontbiedt ambassadeur VS om schip bij Chinese eilanden

China heeft dinsdag de Amerikaanse ambassadeur in Peking ontboden. Volgens Peking is de patrouille van het Amerikaanse marineschip USS Lassen, dat zich dinsdag dichtbij Chinese kunstmatige eilanden in de Zuid-Chinese Zee ophield, een 'opzettelijke provocatie'. De VS erkennen de territoriale claims van China niet. Het gebied wordt ook opgeëist door onder andere Vietnam en Taiwan.

De USS Lassen. Beeld reuters
De USS Lassen.Beeld reuters

De patrouille van de USS Lassen was het belangrijkste Amerikaanse protest tot nu toe tegen de twaalfmijlszone die Peking heeft ingesteld rond de eilandjes in de Spratly-archipel.

De laatste keer dat een Amerikaans schip zich ophield in zeegebied dat door China wordt opgeëist, was in 2012. Het Pentagon kondigde maandag de komst aan van de torpedobootjager in het gebied. De eilandjes lagen altijd bij vloed onder water, totdat China ze in 2014 opspoot en in kunstmatige eilanden veranderde.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking zei dat de USS Lassen gewaarschuwd en in de gaten werd gehouden. 'China dringt er bij de VS op aan gewetensvol te handelen, onmiddellijk zijn fout te herstellen en af te zien van gevaarlijke of provocerende daden die China's soevereiniteit en veiligheidsbelangen bedreigen', aldus een verklaring van het ministerie.

Volgens een Pentagon-functionaris hield de torpedobootjager zich op in de twaalfmijlszone rond een van de eilandjes. Een andere Amerikaanse regeringsfunctionaris zei dat de tocht van de USS Lassen gevolgd zou worden door meerdere missies bedoeld om de Chinese claim op het gebied aan de kaak te stellen. Het schip hield zich enkele uren op in het gebied.

Spanningen

Peking zegt dat de VS de spanningen in de regio nu onnodig verhoogt. Het waarschuwde de VS dat China mogelijk gedwongen wordt om de aanwezigheid in het gebied te versterken en te vergroten.

De Pentagon-functionaris zei overigens dat de Amerikaanse schepen die in de komende weken op pad worden gestuurd, zich ook zullen ophouden in bouwwerken die Vietnam en de Filipijnen hebben opgezet. 'Dit gaat niet alleen om China', aldus de functionaris.

China eist het grootste deel op van de Zuid-Chinese Zee. Door dit zeegebied passeert jaarlijks zo'n vijf biljoen dollar aan handel. Ook Vietnam, Maleisië, Brunei, de Filipijnen en Taiwan hebben claims in het zeegebied.

Militaire aanwezigheid

Manilla reageerde dinsdag dan ook meteen positief op de Amerikaanse actie. 'De Amerikaanse tocht door deze wateren is bedoeld om ervoor te zorgen dat de situatie in het gebied niet verandert', zei president Benigno Aquino.

Washington is bezorgd dat China, met de kunstmatige eilandjes, de militaire aanwezigheid in de Zuid-Chinese Zee wil uitbreiden. Peking zegt dat ze voornamelijk zullen worden gebruikt voor civiele doeleinden.

De twaalfmijlszone is in strijd met het zeerechtverdrag van de VN. Rond kunstmatige eilandjes kunnen volgens dit verdrag geen twaalfmijlszones worden afgekondigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden