China onderneemt actie tegen H7N9

Japan en Vietnam hebben voorzorgsmaatregelen genomen naar aanleiding van de uitbraak van een nieuwe vorm van vogelgriep in China, het H7N9-virus. In het oosten van China, hoofdzakelijk in Shanghai, zijn ten minste elf personen ermee besmet, van wie er vier zijn overleden.

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - Vietnam heeft de invoer van gevogelte uit China verboden. Kranten en internetgebruikers in China dringen bij de regering aan op volledige openheid.

De Chinese overheid zegt het gehele gezondheidssysteem in verhoogde staat van paraatheid te hebben gebracht om het virus te bestrijden. Maar er is kritiek op de snelheid waarmee op de uitbraak is gereageerd, omdat twee van de doden al in februari zijn gevallen. Het verweer van de autoriteiten is dat het enige tijd heeft geduurd om het verband met het virus vast te stellen.

De reactiesnelheid van de autoriteiten is een gevoelig onderwerp in China, omdat zij onder verdenking staan dit soort epidemieën te willen toedekken. Dat gebeurde eerder in 2003, toen de SARS-epidemie vooral in China dodelijke slachtoffers eiste. Van de 8.000 doden wereldwijd vielen er destijds 800 in China.

Het staatspersbureau Xinhua beklemtoont in een commentaar dat de vergelijking tussen SARS en H7N9 niet opgaat, omdat er nog geen aanwijzingen zijn dat het nieuwe virus van mens-op-mens wordt overgedragen. Familieleden en anderen in de omgeving van de slachtoffers hebben de symptomen van de ziekte niet gekregen.

Maar Xinhua waarschuwt de regering in een commentaar: 'Als SARS China en zijn regering iets heeft geleerd dan is het wel dat er niet zorgvuldig en eerlijk genoeg met dit soort epidemieën kan worden omgegaan. De afgelopen tien jaar heeft de regering veel geleerd, maar nog lang niet genoeg.'

Uit voorzorg zijn er op luchthavens in Japan en Hongkong posters opgehangen die Chinese passagiers oproepen zich te melden wanneer zij met verschijnselen van de vogelgriep in het land aankomen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden