Nieuws
China noemt exportbeperking chipmachines ‘ondermijning stabiliteit’ in internationale handel
De Chinese regering heeft maandag hard uitgehaald naar de VS, vanwege pogingen de export van onder andere chipmachines naar China in te dammen. Volgens Beijing willen Amerikanen zo de ‘hegemonie’ in de wereld behouden.
De Chinezen noemden Nederland niet bij naam en ze noemden ook niet specifiek het akkoord dat Den Haag zou hebben gesloten met de VS over nieuwe exportbeperkingen richting China. Volgens Bloomberg en persbureau AP zijn Nederland en Japan vrijdag akkoord gegaan met het aan banden leggen van de levering van chipmachines en technologie aan de Chinezen.
‘Dit is een ernstige schending van de internationale handelsorde’, aldus een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken over het Amerikaanse beleid om Beijing de modernste chipmachines te onthouden. ‘Dit ondermijnt de stabiliteit van de wereldwijde industriële- en toeleveringsketens.’ Volgens de Amerikaanse regering kan de hoogwaardige technologie China in staat stellen om snel militaire vorderingen te boeken.
US’ coercing its allies to stop flow of advanced chip technology to China is to protect US' own interests and global hegemony, which harms world's industrial chain, said Chinese FM spokesperson Mao Ning on Monday, appealing to relevant parties to respond wisely. pic.twitter.com/St6gCXtxjI
— Global Times (@globaltimesnews) 30 januari 2023
Overleg Hoekstra met Chinese collega
Premier Mark Rutte, die eerder deze maand overlegde met president Joe Biden over beperking van de export van chipmachines naar China, wilde vrijdag weinig zeggen over het akkoord. Het Nederlandse ASML is ’s werelds grootste chipmachinefabrikant. Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra sprak maandag telefonisch met zijn Chinese collega Qin Gang. Hoekstra zei niet of de perikelen rond ASML en het aan banden leggen van de levering van bepaalde chipmachines waren besproken.
Volgens de minister kwamen behalve de Oekraïne-oorlog ook de ‘bilaterale relaties, economische samenwerking en handel’ ter sprake. ‘Het was goed om met mijn nieuwe Chinese collega te overleggen’, twitterde Hoekstra. China benadrukte na het gesprek met de minister dat het bereid was om de banden met Nederland te versterken. Samen zouden beide landen, aldus Beijing, ervoor kunnen zorgen dat de stabiliteit van de wereldwijde toeleveringsketens behouden kan blijven.
Good to talk to my new Chinese colleague, Foreign Minister Qin Gang. We discussed global stability, including Russia’s unjust war against #Ukraine, regional stability, water & climate change. Also spoke about Dutch-Chinese bilateral relations, economic cooperation and trade. pic.twitter.com/Rwx3eTN6wy
— Wopke Hoekstra (@WBHoekstra) 30 januari 2023