China moest beter weten

BERT LANTING

Niet spierbaldiplomatie, maar het Internationaal Gerechtshof moet het conflict over de Spratly-eilanden beslechten.

China laat zijn spierballen weer eens zien. Het land heeft afgelopen week een vloot vissersschepen en marineschepen naar de betwiste Spratly-eilanden gestuurd om zijn aanspraken op de eilandjes in de Zuid-Chinese Zee te onderstrepen.

De Spratly-eilanden, een verzameling van koraalriffen en minuscule eilandjes die nauwelijks boven de zeespiegel uitsteken, vormen al tientallen jaren de inzet van een conflict tussen China en zijn buurlanden, Vietnam en de Filipijnen voorop. Ook Brunei, Taiwan en Maleisië maken aanspraken op de eilandengroep. Daarbij gaat het vooral om de olie- en gasvoorraden die in het gebied worden vermoed.

Uit volkenrechtelijk oogpunt zijn de claims van alle partijen twijfelachtig, omdat geen van de landen ooit voor langere tijd effectief de controle over de Spratly's heeft gehad. Het ligt dan ook voor de hand het conflict op te lossen door middel van een multilateraal akkoord ofwel door de kwestie voor te leggen aan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

Maar het machtige China weigert aan tafel te gaan zitten met de andere partijen en wil alleen afzonderlijk met hen praten, zodat het vanuit een machtspositie kan onderhandelen. Op de jongste bijeenkomst van de ASEAN-landen torpedeerde China bovendien een gedragscode voor het gebied, die moet voorkomen dat het touwtrekken rond de eilanden, die in één van de drukst bevaren zeeroutes ter wereld liggen, op een gewapend conflict uitloopt. In 1988 leidde het conflict al eens tot een zeeslag tussen de Vietnamese en de Chinese marine.

Ditmaal lokte Vietnam de spanningen uit door opnieuw de soevereiniteit over de eilandjes te claimen. Maar het is zorgwekkend dat China, dat zich juist als een supermacht op het wereldtoneel wil manifesteren, teruggrijpt naar het oude wapen van de kanonneerbootdiplomatie. Voor dergelijke conflicten is het Internationaal Gerechtshof opgericht.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden